GÜNCEL Haber Girişi : 26 Aralık 2023 22:45

Koşapınar Açık Hava Müzesi İlk Özel Müze onayını aldı

Koşapınar Açık Hava Müzesi İlk Özel Müze onayını aldı
Koşapınar Açık Hava Müzesi İlk Özel Müze onayını aldı KAFKAS HABER AJANSI

Koşapınar Açık Hava Müzesi İlk Özel Müze onayını aldı

KAFKAS HABER AJANSI

Kars’ın Selim İlçesi’nin Koşapınar köyünde Doğu’nun Taş Evleri adıyla turizm setrönünde önemli bir yere gelen Koşapınar Açık Hava Müzesi, yapılan başvurunun ardından bakanlık onayıını alarak Doğu Anadolu bölgesinin ilk özel müzesi oldu.

Koşapınar Açık Hava Müzesi adıyla özel müze açma talebi üzerine harekete geçildi. İl Kültür ve turizm Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucunda 08.11.2023 tarih ve 97 sayılı rapor kapsamında özel müze açma talebi Bakanlık Makamının 20.12.2023 tarilı ve 4559849 sayılı oluru ile uygun görüldü. Makam oluru ve Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanlığının 22.12.2023 tarih ve 4565487 sayılı yazısıyla onaylandı.

KOŞAPINAR KÖYÜ TAŞ EVLERİ

“Koşapınar Köyündeki taş işciliğinin yerel detaylarla süslenmiş  yöresel taş evlerini görmeli, yöreselyemekleri, köy kahvaltısını tadıp, ata binmeli, cirit izlemeli ve köy hayatına katılıp deneyimlemelisiniz.”

Koşapınar Köyünde Mimaride taş işçiliğinin nadir görülen örnekleri mevcuttur.  Geleneksel tarımın ve organik buğdayın ekimini yapıldığı, hayvancılıkta iyi uygulamaların yapıldığı bir köydür. Köy uygulama alanlarında geleneksel tarım aletleri sergileniyor ve kulllandırılıyor.

Taş işçiliğinin yapılarda kendini göstermesi, yöresel giyim tarzının sergilenmesi, yöresel yemeklerin hazırlandığı ve sunulduğu alanların bulunması, Yürüyüş ve tırmanma alanlarının alternatifleriyle bulunması ziyaretcilerimizin bölgeyi tanıması güzel vakit geçirmesi açısından önemli detaylardır.

Taş evlerimizde Konaklama, yöresel yeme içme hizmetlerinin sunulmakta, bölgede oynanan cirit maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Ulaşım sorunu yoktur. Yollar en ağır kış şartlarında dahi açıktır. İlçe merkezinden köye sıcak asfaltın yapıldıgı yollara sahip. Köy içerisinde kilit parke taş kaplı sokaklar mevcuttur. İçme suyu şebeke ağı yeterli. Konaklama ve yeme içme hizmeti alınabilir.

İlçe merkezine 6 km mesafede olması acil sağlık hizmetleri açısıdan sorunsuzdur. Ulaşım problem yok. Genel okur yazarlık seviyesi % 98 dir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Serkan 27 Aralık 2023 08:41

    Güzel vakit geçirmek isteyenlerin gidebileceği yer. Ben her sene 2-3 gün dinlenmek için tercih ediyorum. Açık hava müzesi olarak onay alması ve yöresel sunumları da katkı sağlamış. O bölge için önemli bir girişim olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ederim.