KARS Düzenleme Tarihi : 21 Ekim 2020 23:39 Haber Girişi : 21 Ekim 2020 23:40

Kuyucuk Kuş Gölünü kurtarma çalışmaları başladı

Kuyucuk Kuş Gölünü kurtarma çalışmaları başladı
Kuyucuk Kuş Gölünü kurtarma çalışmaları başladı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kuyucuk Kuş Gölünü kurtarma çalışmaları başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Geçmiş yıllardan bu yana zaman zaman kısmi olarak kuruma sorunu yaşayan Kuyucuk Gölü 2019 yılında tamamıyla kurumuştu. Kars Valiliği öncülüğünde gölü kurtarmak için KuzeyDoğa Derneği, yarınınsuyu.com programı, DSİ 24. Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 13. Bölge Müdürlüğü çalışmaya başladı.

İstanbul Üniversitesi’nin konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından hazırlanan kuruma sebepleri ve çözüm önerileri raporuna istinaden, Kars DSİ tarafından Kuyucuk gölüne 1.2 km uzaklıkta 140 metre derinlikte su kuyusu açıldı ve kuyu 70 gün içinde aktif hale getirildi.

Pompa ile saniyede 27 litre su göle can suyu oldu. Aynı zamanda gölü besleyen derelerinin önünde bulunan bentlerin yıkımına başladı. Toplam 6 benten 2’si yıkıldı. Yöre halkının evcil hayvanlarının susuz kalmaması için önlem alındı. Evcil hayvan su içme yalaklarının sayısı 2 katına çıkarıldı. Gölü besleyen tek doğal su kaynağının dere ıslahı Kars İl Özel İdaresi tarafından yapıldı. Göl suyuna kanalizasyon karışmaması için Kuyucuk Köyü’nün kanalizasyon hattı bakıma alındı ve 300 ton kanalizasyon atığı taşındı.

İklim değişikliğini takip etmek için göl kıyısına online meteoroloji istasyonu kuruldu. 

28 Aralık 2019’dan bu yana su pompası ile göle 440 milyon litre su pompalandı. Göl aynasına 612 milyon litre yağmur suyu ulaştı. 

2020 YILINDA YAPILAN ÇALIŞMA NETİCESİNDE 110 TÜRDEN ONBİNLERCE KUŞ GELDİ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars İl Şube Müdürü Vekili Resul Gök ve KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Gölü kurtarmaya çalıştığımız an itibari ile gölü haftalık olarak izlendi ve hava fotoğrafları çekildi.

1 Ekim itibari ile gölde %10 oranında su kalmıştı. Bu oranda bile 12 türden 480 kuşun gölde olduğu tespit edildi. Aynı hafta içerisinde gölü besleyen tek doğal su kaynağının üzerindeki dereye 4 farklı bent kurularak hayvan içme suyu alındığı tespit edildi. Göle can suyu veren su pompasının önüne büyük kayalar atılarak hayvan suyu içme alanı oluşturmaya çalışılmış ve bu durumun pompayı zorlayarak arızalanmasına sebep olduğu tespit edildi.  Ayrıca göl kenarında bulunan tabelanın hayvanların kaşınmak için sürtünmesi nedeniyle düşmüş olduğu görülmüş ve ivedilikle onarılmıştır.

İnsan kaynaklı etkilerin yanında 5 Eylül’den itibaren yağmur suyu alamayan Kuyucuk Gölü’nde ki su oranı %5 kadar düşmüş ve göl 1 yıllık bir aranın ardından tekrar kurumaya başlamıştır. Son 3 yılda suyu Kuyucuk Gölü Haziran ayı başında tamamıyla kurumuş oluyordu. Yapılan müdahale ile kuruma Ekim ayının 2. Haftasına kadar uzatılmıştır. Son bir haftadır insan su pompasındaki arıza giderilmiş buharlaşmanı azalmasıyla birlikte verilen can suyunun göle doğru hızlı bir şekilde yayıldığı görülmüştür. 18.10.202 tarihi itibariyle suyun 13.8 hektar alanı kaplamış olduğu tespit edilmiştir. Ek müdahalelerle kurumanın önüne geçilmesi için çalışmaya devam edilmektedir.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.