KARS Haber Girişi : 01 Mart 2021 22:32

Leylekler Tipiyle Geldi

Leylekler Tipiyle Geldi
Leylekler Tipiyle Geldi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Leylekler Tipiyle Geldi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Tepecik köyüne tipiyle birlikte gelen leylekler yuvalarına kondu. Havanın soğuk ve rüzgarlı olmasına rağmen yuvalarına konan leyleklerin gelmesine sevindiklerini belirten köylüler artık bara doğru yol aldıklarını ifade ettiler.

79 yaşındaki Nuri Kurtbaş, eskilerin ‘Leylek sekize gelmez dokuza kalmaz’ sözünü hatırlatarak gece yarısı tipiyle habersiz geldiklerini aktardı. “Leylek geldi yarı yaz geldi” diyen Kurtbaş, Mart ayının içindeki eski hesapları şöyle anlattı:

“Kırlangıç tipisi, Leylek tipisi, Kürt oğlu kapıda kaldı, Abrelin beşi gibi sözler var. Eskiden dedem diyor ki ‘gidin o tarlayı da sürün gelin. Çünkü Abrelin beşi yani Nisan’ın beşinde hava çok güzel. Tarlaya gidip işi yarıya kadar yapıyorlar o sırada bir koyamet kopuyor, hışır, dolu yağıyor. O sırada öküzün birini öldürüyor ve orada diyor ki ‘Kork abrelin beşinden öküzü ayırır eşinden’ Abrelin beşi çok kötü hesap. Leylek de bu mevsimde gelince tipiyle birlikte geliyor. Leylek köyümüze gece gelmiş bu soğukta leyleğin soğuğudur.”

Leyleklerin aynı zamanda da kuluçka dönemlerinin olduğunu kaydeden Nuri Kurtbaş, “Leylek bir ayda yavru çıkarır, kaz bir ayda tavuk ise 21 günde. Bu havada umarız leylekler aç kalmazlar. Çünkü onlar bizim yemlerimizle yemlenmiyor. Araziye çıkıp yılan, solucan, kurbağa, balık yiyerek besleniyorlar.

Leylek yuvasını en şiddetli fırtınaların bile yıkamadığını söyleyen Nuri dede, “Ne kadar fırtına olursa olsun bu yuva yıkılmıyor. Allah’ın hikmeti nasıl sağlam yapıyorsa yuva sağlam duruyor. Fırtına vardı çatıları kaldırdı ama bu yuvayı uçuramadı.” dedi.

Muhtar Şamil Göktaş, “Eski hesaplara göre bugün leylekler tipisi. Gerçekten de sabah tipi vardı ve baktık leyleğimiz de gelmiş. Köyümüzün demirbaş leyleğidir. Leylek bugün tipiyle birlikte geldi. Leyleklerin tipisi yani örneğin dün hava çok güzeldi bugün tipi eski ve sabah kalktık leylek yuvasında” diye konuştu.

13 yaşındaki Zehra Göktaş da leylekleri görmekten mutlu olduğunu belirterek baharın müjdecisi leyleklerin yavrularını da ördüğünü söyledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.