SPOR Haber Girişi : 25 Haziran 2023 00:04

Mimar Engin Sadak anısına Halk Oyunları Kars İl Yarışması yapıldı

Mimar Engin Sadak anısına Halk Oyunları Kars İl Yarışması yapıldı
Mimar Engin Sadak anısına Halk Oyunları Kars İl Yarışması yapıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Mimar Engin Sadak anısına Halk Oyunları Kars İl Yarışması yapıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Kars İl Temsilcisi Hakan Kankılıç tarafından organize edilen etkinlikte 96 tam puan alan Dore Gençlik Spor Kulübü birinci oldu.

Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kongre Merkezi’nde düzenlenen Halk Oyunları yarışmaları saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Azerbaycan Kars Başkansolosu Nuru Guliyev’in de katıldığı etkinlikte Gençlik Merkezleri İl Müdürü Fahrettin Turan açılış konuşması yaptı. Turan konuşmasında “Malumunuz halk oyunları somut olmayan kültürel mirasımızdır. Kars’ımızın en kıymet verdiğimiz değerlerinden biridir. Bugüne kadar birçok değerimiz geldi geçti ve halen daha bu kültürümüzü devam ettirenler var. Bizlerde hem federasyon temsilcileri olarak hem gençlik spor olarak, hem eğitmenlerimiz hem oyuncularımız olarak bu mirası devam ettirme noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Merhum Engin Sadak’ın oğlu Melih Sadak da “Hepinize bu anlamlı etkinliğe katıldığınız için teşekkür ediyorum. Bizlerde bu anlamlı günü sizlerle paylaşmanın mutluluğu ve kıvancı içerisindeyiz. Babam Engin Sadak 21 yıllık İstanbul hayatı boyunca Kars-Azerbaycan Kafkas kültürünü yaşatmaya çalışmış ve memleketi olarak Kars’a geldikten sonra da bu kültürü doğduğu topraklarda yaşatmaya devam etmiştir. Bizlerde her zaman onların takipçisi olmaya çalışacağız. Bu organizasyonu düşünün başta Türkiye Halk Oyunları Federasyonu il başkanımız Hakan Kankılıç olmak üzere değerli başkonsolosumuz Nuru Guliyev’e ve emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yarışmanın hakemleri şu isimlerden oluştu:

THOF İl Temsilcisi Hakan Kankılıç

İl Hakem Kurulu Başkanı Hüseyin Kankılıç

THOF Eğitim Kurulu Üyesi Fahrettin Turan

Kars Organizasyonu Kurul Üyesi Sefer Mor

Erzurum – Cemal Topçulu

Bayburt – Ekrem Hatipoğlu

Bayburt – Ahmet Koçamanoğlu

Bayburt – burak Bilgin

Iğdır – Tamer Salar

Kars – Hakan Cici

Kars – İsmet Kunur

Kars- Hasan Kankılıç

Kars – Serkan Ümit Bedel

Kayseri – İrfan Cimşit

YARIŞAN KULÜPLER

MİNİKLER DÜZENLEMELİ:

Kars Kafkas Spor Kulübü

YILDIZLAR DÜZENLEMELİ:

Kars Kafkasya Spor Ekibi

GENÇLER’ DÜZENLEMELİ:

Doğu Rüzgarı Spor Kulübü

GENÇLER DÜZENLEMESİZ:

Kars Kafkas Spor Kulübü

BÜYÜKLER DÜZENLEMELİ:

Dore Gençlik Spor Kulübü

KAZANAN DORE GENÇLİK SPOR KULÜBÜ OLDU

Kars Halk Oyunları tarihine ikinci kez damgasını vuran Kars’ı Türkiye üçüncülüğü gibi önemli bir dereceyle layık olduğu mertebeye taşıyan Dore Gençlik Spor Külübü 96 tam puan alarak yarışmanın birincisi oldu.

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Yarışmaların tamamlanmasından sonra kulüplere plaketleri takdim edildi. Etkinlik hatıra fotoğraflarının çektirilmesiyle son buldu.

ENGİN SADAK BİYOGRAFİ

12 Mayıs 1949’da Kars’ta Merhume Peri Sadak ve merhum Şirzat Turan Sadak’ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlkokul tahsilini babası hakim olması nedeni ile Adıyaman, Kahta, Çorum, Sungurlu, Kars, Iğdır 12 Kasım İlkokulunda tamamladı. Ortaokula Nevşehir’in Gülşehir kazasında başladı, daha sonra Mardin’in Midyat kazasında devam etti, Kars merkez ortaokulunda tamamladı. 1964-1968 yılları arasında  İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. 1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesine girdi.

İstanbul’da olan lise ve özellikle üniversite hayatı boyunca hem çalışan hem de okuyan öğrenci olmanın yanı sıra kendisine bir yaşam tarzı olarak belirlediği Kafkas Halk Oyunlarına olan tutkusu nedeniyle yaklaşık 10 sene boyunca Galata kulesinde bu sevdiği icrayı yapmıştır. Yine o yıllarda tüm hemşerileriyle birlikte Azerbaycan-Kars-Kafkas Kültürünün dünyaya tanıtılması için turnelere çıkan milli folklörcümüz Sadak; İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü.) 'den derece ile mezun olduktan sonra, memleketine hizmet amacıyla dönmüş ve Kars'ta Mimar olarak görev yapmaya başlamıştır. İş yaşantısı ile Mimar olarak, sosyal yaşantısı ile Azerbaycan-Kars-Kafkas Kültürünün tanıtılması, yaşatılması için özveride bulunan ve Kars’taki yaşamı boyunca memleketini terk etmeyen, kentin gelişmesinde önemli rol alan Sadak, aynı süre içerisinde Kars Kent Konseyi İmar Komisyonu Başkanlığı ve Mimarlar Odası başkanlığı görevini de yürütmüştür. Gerek hayat felsefesi, gerekse ileri görüşlülüğü hemşerilerine kendini sevdirmiş ve benimsetmiştir. Şehrin ilk mimarlarından olması hasebiyle sunduğu fikirleriyle kentin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Kendisi hep çağdaş ve modern bir Kars felsefesi ile yola çıkmış ve bu doğrultuda elinden geleni yapmaya çalışmıştır. Ayrıca şehrimize katkısı olabilecek her kesimden insana ayrım yapmadan yardımcı olmuştur. Halk tarafından her daim sayılan, sevilen,el üstünde tutulan, ölümüyle herkesi yasa boğan ve hala anılmaya da devam eden bu saygıdeğer insanın adının ve hatıralarının yaşatılması amacıyla Kars Belediyesi Meclis Kararıyla, Merkez Mahallesindeki bir sokağa Mimar Engin Sadak olarak isim verilmiştir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.