KARS Haber Girişi : 08 Mayıs 2024 22:13

Murat Çobanoğlu Kız Meslek Lisesi’nde anıldı

Murat Çobanoğlu Kız Meslek Lisesi’nde anıldı
Murat Çobanoğlu Kız Meslek Lisesi’nde anıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Murat Çobanoğlu Kız Meslek Lisesi’nde anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

1940 yılında Kars'ın Arpaçay ilçesinin Koçköyü beldesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Murat Çobanoğlu, saz çalmaya ve şiir söylemeye 1951 'de gördüğü bir rüyada bade içtikten sonra başlamıştır. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı. Artvin, Konya, Erzurum ve Mut'ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyo ve televizyon programlarına katıldı. Egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bir çok şenliğe katıldı. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktardı. Türkiye’nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa'dan İran'a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı.

1971 yılında Kars'ta açtığı, özellikle usta-çırak ilişkinden her alanda aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde katkısı anlamında bir okul niteliğinde olan Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi yörenin aşıklar merkezine dönüştü. Uzun süre Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olarak görev yaptı. 2005 yılında Ankara’da vefat edince naaşı dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu’nun giriyimleriyle Kars’a getirilerek adına yaptırılan anıt mezara defnedildi.

KARS ATATÜRK ANADOLU MESLEK VE KIZ MESLEK LİSESİ’NDE ANMA PROGRAMI

Kars Atatürk Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi de merhum Murat Çobanoğlu’nu anmak ve öğrenciler aracılığıyla gelecek nesillere aktarmak için okulda program düzenledi.

Halk ozanları Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Ersarı öğrencilere Çobanoğlu’ndan eserler seslendirip hayatından örnekler sundular.

ÇOBANOĞLU 3 MAHLAS KULLANDI

Aşıklık geleneğinde, aşıklann asıl adları yerine kullandıkları takma ad anlamına gelen mahlası 3 ayrı isimde kullanan Cobanoğlu’nun ilk mahlasının Yanani olduğunu söyleyen aşık Ensar Şahbazodğlu, ikinci mahlasının Devrani olduğunu belirtti. Son olarak Çobanoğlu mahlasını kullandığını anlatan Şahbazoğlu, “Başarılarını bu zaman süreci içerisinde dile getirmek mümkün değil. 1966 yılından 2005 yılına kadar başarı serüvenleriyle dolu üstadımızı rahmetle anıyoruz” dedi.

Aşıklar konuşmanın ardından Çobanoğlu’ndan eserler seslendirip atışma örnekleri sundular. Güzelleme dalında da Çobanoğlu’nu anlatan türküler söylediler. Çobanoğlu’nu her yönüyle anlatarak öğrencileri bilgilendirerek önemli bir kültür mirası olan Çobanoğlu’nun değerinin her dönem bilinerek geleceğe aktarılmasının önemine değindiler.

Okul Müdürü Ali Cengiz Birdal aşıklara, etkinlikte tüm emeği geçenlere ve etkinliğe katılım sağlayan öğrencilerine teşekkür etti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.