KARS Haber Girişi : 02 Temmuz 2022 10:00

Nato Zirvesi

Nato Zirvesi
Nato Zirvesi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Nato Zirvesi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Güvenlik ve terör uzmanı Dr. İmbat Muğlu yazdı:

Dünya genelinde yakından takip edilen son gelişmeler nedeniyle NATO üyesi ülkeler NATO Liderler Zirvesi'nde buluştu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, Türkiye toplantıya hazırlıklı katıldı… Toplantıda Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar karşısında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunulması,

Rusya- Ukrayna savaşının İttifak'a yansımaları değerlendirilmesi, bu kapsamda NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapılanması gözden geçirilmesi gibi konular dışında, Madrid'de, İttifak'ın gelecek çalışmalarına rehberlik edecek yeni Stratejik Konseptinin onaylanması alanında çalışmalar yapıldı…Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; NATO’ya yeni üye başvuruları gündemde olan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin müzakereleri konusunda çok ciddi belge ve dokümanlarla zirveye katıldı. En önemli konu terör örgütleri PKK/PYD/YPG/FETÖ ve iltisaklı yapılara karşı açık ve net tavır almayan İsveç ve Finlandiya'nın üye olması durumunda bu tür ilişkilerini derhal kesmesi gerektiği konusunda NATO üyeleri ile müzakere edecek çalışmalar yapıldı…Başta üye ülkeler olmak üzere birçok devletin gözü, kulağı zirvede alınacak kararlarda olduğu kadar Türkiye’nin NATO Zirvesi’nde ki duruşu ve izleyeceği politikalara adeta kitlendi.

NATO üyesi Türkiye;  Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kilit konumunda olduğu için ayrı bir önem arz etmektedir.  Diğer yandan Rusya’nın Ukrayna işgali ile başlayan savaş süreci Rusya’ya komşu birçok ülke olası bir Rusya tehdidine karşı kendilerine koruma kalkanı arayışına girdiler. Bu korumacılığa NATO’ya üye olarak sahip olacaklarını düşünenlerin başında İsveç ve Finlandiya geldi. Üyelik için kolları sıvayan bu iki ülke daha işin başında Türkiye’nin haklı engeli ile karşılaştılar. Türkiye’nin en büyük isteği üye olmak isteyen iki ülkenin terör örgütleri ve onların iltisaklı olduğu yapılardan uzak durmaları ve Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı göstermeleri yönündeydi. İki ülkenin NATO üyelik başvurusuna terörle mücadele bağlamındaki güvenlik kaygıları nedeniyle itiraz eden Türkiye iki ülkenin beklentilerini karşılayıcı ve kayıt alına alınacak taahhütlerde bulunması üzerine çekincelerini kaldırdı. Üç ülke arasındaki uzlaşı, NATO Zirvesi öncesinde yapılan dörtlü zirvede geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in daveti üzerine yapılan zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson görüştü. Görüşmede üçlü bir memorandum üzerinde anlaşıldı…

Üç ülke, Washington Antlaşması ilkeleri ve değerlerine bağlılıklarını ifade ederler.

*İttifak’ın en temel unsurlarından biri üyelerin milli güvenliğinin yanı sıra terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.* Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacaklardır.

* İki ülke terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar.* İki ülke, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgüt olduğunu teyit eder. İki ülke, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, uzantılarının faaliyetleriyle iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan, bu örgütlerle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.* Üç ülke terör faaliyetlerini engellemek amacıyla işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. İki ülke, terör örgütlerinin emellerini reddeder.* İsveç, yeni bir terör suçları kanununun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini teyit eder.* Üç ülke aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler.* İki ülke, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu, bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini işleme koyacaktır.* PKK terör örgütünün ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine soruşturma başlatacak ve yasaklayacaklardır. Uzlaşı kapsamında, üç ülke bir diyalog ve işbirliği mekanizması oluşturmaya da karar verdiler.

Türkiye bu anlaşmada masada istediğini aldı. Lakin İsveç ve Finlandiya alınan bu kararları hangi ölçüde hayata geçirecek bilinmezliğini korumaktadır. Hatta bu anlaşmanın imza mürekkebi daha kurumadan her iki ülkede aykırı sesler çıkmaya başladı bile. Zaman hepsini gösterecek. Benim görüşüm bu ülke yine terör örgütlerine kaldıkları yerde yardıma, korumaya, kollamaya devam edecekler. Bu onlar için gayet normal bir durum gibi gözükmektedir. Çünkü bugün 40 yıldır 40 canın ölümüne sebep olan PKK/YPG/PYD terör örgütüne en büyük desteği zaten NATO kurucusu ABD sonrasında diğer birçok NATO üyesi Avrupa devletleri vermektedir. ABD gelecek bir zaman diliminde NATO çatısı altında III. Dünya Savaşı’nı başlatabilir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Etiketler : Nato Zirvesi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.