KARS Haber Girişi : 11 Mayıs 2024 02:16

Ocak’tan Kutlama değil Farkındalık ve Mücadele Haftası vurgusu

Ocak’tan Kutlama değil Farkındalık ve Mücadele Haftası vurgusu
Ocak’tan Kutlama değil Farkındalık ve Mücadele Haftası vurgusu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ocak’tan Kutlama değil Farkındalık ve Mücadele Haftası vurgusu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Faruk Ocak: Bizler 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftasını kutlayamıyor, bu haftayı ancak farkındalık ve mücadele haftası olarak değerlendiriyoruz

Kars Dolunay Derneği engelliler birim başkanı Faruk Ocak’ın basın açıklaması:

Bilindiği gibi 10-16 Mayıs tarihleri arasındaki hafta Dünya Engelliler Haftasıdır.

Her yıl olduğu gibi yine siyasetçiler kameralar karşısına çıkarak “benim engellim, benim kardeşim, benim engelli vatandaşım” diye başlayan “hepimiz bir engelli adayıyız” diye devam eden ve “Engelliler Haftanız kutlu olsun” diye biten nutuklar atacaklar. Oysa gerçeklik maalesef böyle değil. Ülkemizde nüfusun %12 si engelli. Ülkemiz engellileri eğitimden istihdama, rehabilitasyondan sosyal güvenliğe, muhtaçlıktan bakıma, erişimden ayrımcılığa, dışlanmaya, mobinge kadar uzanan yüzlerce sorunla karşı karşıyadır.

Herhangi bir işte çalışamayan muhtaç engellilerimizin 2022 sayılı yasaya göre aldıkları aylıklar adeta sadaka düzeyine düştü. Buna rağmen kişinin kendi geliri değil ailenin kişi başına düşen geliri esas alınarak, binlerce mağdur engellinin aldığı sembolik aylıklar hukuksuz olarak kesilmektedir. Yeni çıkarılan yönetmeliğe dayanılarak bakıma muhtaç engelliler üzerlerine kayıtlı ev veya araba var diye evde ve kurumda bakım hizmetinden yararlandırılmamaktadır. EKPSS sınavına girip başarılı oldukları halde yüzbinlerce engelli işe alınmamakta, işsiz güçsüz, yakınlarının desteğiyle yaşamaya çalışmaktadırlar.

Kentlerimiz engellerle, çukur, tümsek, zincir gibi ölüm tuzaklarıyla doludur. İşyerlerinde çalışma şansı elde eden birçok engelli dışlanmakta, ayrımcılık ve mobinge uğramakta, buna rağmen zorunlu oldukları için çalışmaya devam etmektedirler.

Sürekli değişen rapor yönetmelikleri engellilerin haklarını kullanmalarının adeta engeli durumuna gelmiştir. Bunca sorunla boğuşan engelli yurttaşlarımız siyasal partilerin malzemesi yapılmanın ötesinde, siyasal yaşama katılma şansı bulamamakta, yerel yönetimlerde ve ülke yönetiminde temsil edilememektedir.

Bu sorunlar yaşadıklarımızın yalnızca bir bölümüdür. Bu nedenle bizler 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftasını kutlayamıyor, bu haftayı ancak farkındalık ve mücadele haftası olarak değerlendiriyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.