SPOR Haber Girişi : 18 Ağustos 2021 00:59

Otizmli Çocuklar İçin Spor Aktiviteleri

Otizmli Çocuklar İçin Spor Aktiviteleri
Otizmli Çocuklar İçin Spor Aktiviteleri KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Otizmli Çocuklar İçin Spor Aktiviteleri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Judo Antrenörü Yasin Yeşiltepe yazdı:

Değerli Okurlarım, bu yazımda Otizmli Kuzular için sporun önemi,

Sporu onların hayatının bir parçası haline getirebilme adına dikkat etmeniz gerekenleri ve sporun yaşamlarının her alanında var olmak için gerekli kazanımları edinebilmeleri için kaleme alıyorum. Umarım katkı sağlayabilirim konu ile alakalı tüm sorularınızı sosyal medya hesaplarıma ve yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Erken teşhis otizmin kontrol altına alınması ve uygun rehabilitasyon programları sayesinde otizmli bireylerin toplumsal yaşam içinde olmaları için çok önemlidir. Belirtilerin erken fark edilebilmesi adına toplum nezdinde farkındalığın oluşturulması ve bilincin yerleştirilmesi gerekir. Bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizmli dünyaya geliyorsa, her ebeveynin konuyla ilgili optimum bilgiye sahip olması gerekir. Aksi takdirde çocuklar; ailelerine bağımlı, kimsenin yardımı olmaksızın günlük işlerini yapamayan, sosyal ilişkileri zayıf kişiler olarak toplumun dışında kalabilir. Evde değil, dışarda, okulda, parkta, işte ve hayatın her alanında sağlıklı ilişkiler kurabilen otizmli bireyler içinse özel eğitimlere entegre edilmiş spor etkili bir yoldur.

Otizmli Çocuklar İçin Spor Aktiviteleri

Her ne kadar istisnaları olsa da otizmli çocuklar için spor aktiviteleri yapmak imkansız değildir. Futbol, basketbol gibi kooperatif takım sporlarının tamamı sosyal iletişimle ilgilidir ve takım sporlarını oynarken gelişmiş sosyal iletişim becerileri gerekir. Otizm, bu becerilerin tehlikeye düştüğü bir bozukluktur. Bu nedenle, otizmli bireyleri bir takıma sığdırmak, takım üyeleri ile iyi iletişim kurmak ya da başka bir takım üyesinin nasıl davranacağını önceden tahmin etmek zor olabilir.

Aynı zamanda top oynamayı gerektiren takım sporları da yüksek düzeyde bir güç ve koordinasyon gerektirir. Otizm genellikle kas tonu zayıflamasına ve koordinasyon problemlerine neden olur. Sonuç olarak, otizmli çocuklar için spor zorlayıcı bir aktivite olabilir. Takım sporları, genellikle çok sıcak, soğuk, yüksek veya parlak ortamlarda oynanır. Otizmi olan bireylerin çoğunda yüksek ses, parlak ışıklar ve sıcaklık aşırılıklarının üstesinden gelinmesi zor olan duyusal zorluklar yaratır. Sonuç çok mutsuz ya da hatta iş birliği yapmayan bir çocuk olabilir.

Bununla birlikte, birçok grup, otizmli bireylere takım sporlarına katılma imkânı sağlamak için isteklidir. Çocuğunuz ilgileniyor gibi görünüyorsa, otizmli çocuklar için spor yapma fırsatları sunan okulları ve takımları araştırabilirsiniz. Çocuğunuz için mükemmel olabilecek her takım sporu üst düzey bir iletişim ve iş birliği gerektirmez; birçoğu bireysel bir atleti değerli ekip üyesi olarak ekleyebilir.

Otizmli Bireyler İçin Mükemmel Olabilecek Takım Sporları Nelerdir?

Yüzme: Yüzme, otizmli bireyler dahil olmak üzere çoğu insan için harika bir spordur. Top kullanabilme becerileri ile zor zamanlar geçiren çocuklar temel vuruşlarla ve tipik su oyunlarıyla gelişim gösterebilirler. Dahası, spor, bireysel rekabete izin verdiğinden, otizmli güçlü yüzücüler yüzme takımlarında başarılı olabilir.

Atletizm: Otizm olan çocuklar için parkur ve saha harika bir çıkış olabilir. Atletizm çoğu takım sporundan daha az iletişim becerisi gerektirir, ancak pistte mükemmel olan çocuklar değerli ekip üyeleridir.

Bowling: Yüksek güç gerektirmesine rağmen, bowling, otizmi olan birçok çocuk için doğal bir spordur. Bowling ligleri genellikle bir spor organizasyonunun parçası olmak için iyi bir fırsat sunar.

Otizmli Bireyler İçin Takım Olmayı Gerektirmeyen Sporlar Nelerdir?

At Binme: Binicilik her ne kadar pahalı olsa da yine de otizmli çocuklar için müthiş bir spordur. Aslında, birçok otizmli çocuk atları yatıştırabilme kabiliyetine sahiptir. Otizmli çocuklar, hayvanlarla insanlardan daha kolay iletişim kurabilirler.

Yürüyüş: Otizmli birçok insan için, doğal dünyanın barış ve sessizliği büyük bir stres yardımcısıdır. Yürüyüş, bireysel veya grup etkinliği olabilir, yoğun sosyal iletişimin baskısı olmaksızın egzersiz yapmanın ve doğanın tadını çıkarmanın kolay bir yoludur.

Balık Tutma: Balıkçılık, doğal dünyadan hoşlanmayan otizmli bireyin ilgisini çekebilecek başka bir spordur.

Bisiklet: Bisiklet sürüşü denge gerektirdiği için otizmli çocuklar için zor olabilir. Ancak temel becerilere hâkim olunca bisiklet, açık havanın tadını çıkarmanın harika bir yolu da olabilir.

Savunma ve Dövüş Sanatları: Karate, judo, taekwando, aikido ve daha fazlası için öngörülebilirlik ve yapının unsurlarını diğer insanlarla fiziksel etkileşimin meydan okumaları ile birleştirebilirler. Otizmi olan birçok çocuk için dövüş sanatları, benlik saygısı ile birlikte fiziksel becerileri geliştirmek için de harika bir yoldur.

ANCAK BÜYÜK HARFLERLE YAZIYORUM ÇOCUĞUNUZU İŞİNİN EHLİ EĞİTİMCİLERE TESLİM EDİN!!! BU KONUDA ÇOK ARAŞTIRIP VE İYİ ANALİZ ETMENİZ GEREKMEKTE MERHAMETİ OLMAYAN İNSANDAN KİMSEYE FAYDA GELMEZ AKSİNE KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARABİLİRSİNİZ. EN ÖNEMLİSİ ELİNDE HER SERTİFİKA DİPLOMA OLAN SÖZDE EĞİTİMCİLERE DE DİKKAT!!!! BU ARKADAŞLAR HER YERDELER VE ÇOĞALIYORLAR KISACA DİKKAT ETMENİZİ ÖNERDİĞİM ŞEY ÖZ GEÇMİŞLERİ, TECRÜBELEERİ VE EMPATİ DUYGULARININ YÜKSEKLİĞİDİR..

Spor, otizmin en zor semptomlarına karşı savaşıyor

Bana göre Her ne kadar otizmli çocuklarda motor ve duyusal yolakların geliştirilmesi zor ve toplum tarafından imkansız olarak görülse de spor ile bu mümkündür ve sporun otizm üzerindeki etkileri konusunda şu şekildedir:

 

•          Dikkat eksikliği problemlerinin önüne geçer,

•          Kas ve eklemlerin normal düzeyde kullanılmasını sağlar,

•          Zayıf olan merkezi sinir sistemini güçlendirir,

•          Duygularını ve kendisini keşfetmesini sağlar,

•          Esnek olan ve dik durmaktan tuvalet alışkanlıklarına kadar birçok durumu etkileyen eklemlerin iyileştirilmesine katkı sağlar,

•          Uyku düzeninde yaşanan sorunları minimum seviyeye indirir, çocuklara uyku düzeni kazandırır,

•          Hiperaktiviteyi kontrol altına alır,

•          Çok sık rastlanılan bir durum olan obeziteyi önler, çocuğun yaşına uygun beden ağırlığına sahip olmasını sağlar,

•          En önemlisi de başka kişilerle iletişim kurma korkusunu yenerek sosyal hayata dahil olmasına yardımcı olur.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.