EKONOMİ Haber Girişi : 14 Ekim 2019 14:18

Pancar üreticisi Kars’ta keyif çatıyor

Pancar üreticisi Kars’ta keyif çatıyor
Kars Ziraat Odası Başkanlığının ilkini 2015 ikincisini 2016 yılında Almanya’dan satın alarak getirttiği pancar söküm makinesi Kars’ta pancar üreticilerinin yüzünü güldürdü.
Pancar üreticisi Kars’ta keyif çatıyor Pancar üreticisi Kars’ta keyif çatıyor

Pancar üreticisi Kars’ta keyif çatıyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ziraat Odası Başkanlığının ilkini 2015 ikincisini 2016 yılında Almanya’dan satın alarak getirttiği pancar söküm makinesi Kars’ta pancar üreticilerinin yüzünü güldürdü. Akyaka İlçesi’ne bağlı Esenyayla Köyü’nde Oktay Demir isimli tarla sahibi, 20 dönümlük pancarını 2 saatte sökerek tertemiz pancarlarını tarlasına bırakan makinenin sunduğu kolaylıklar karşısında sevincini pancarların üzerine yatıp dinlenerek keyif çattı.

Kars Şeker fabrikası 2014 yılında üretimin az olması nedeniyle kapandı. Şeker fabrikasının kapanması ile pancar üreticilerinin ürettiği 2 bin ton pancar, kamyonlarla diğer illere gönderildi. Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş’ın girişimleriyle 2015 yılında Almanya’dan getirtilen pancar söküm makinesi ile üreticiler harekete geçti ve 2 bin ton pancar bir anda 35 bin tona çıktı. Pancar üretiminin artması üzerine Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, yeniden harekete geçerek 2016 yılında aynı makinenin ikincisini de satın alarak Kars’ta üreticilerin hizmetine sundu. Böylelikle pancar üretimi 2016-2017 sezonunda 80 bin tona ulaştı

Pancar söküm makinesinin getirtilerek hizmete sunulmasıyla birlikte bir yandan Kas Şeker Fabrikasının kapanmasının önüne getirirken diğer yandan da pancar üreticilerinin yıllarca çekmiş oldukları sıkıntıları sona ermiş oldu. 20 dönümlük bir pancar tarlasını eski sistemle işçi vasıtasıyla 1 ayda tamamlayan pancar yetiştiricileri bu makine ile birlikte aynı arazinin pancar sökümünü 2 saatte yapabiliyorlar. Hem de ellerini sıcak sudan soğuk suya sokmadan. Makine pancarı söktüğü gibi hem çamur ve topraklarını ayırıyor hem yapraklarını tarlaya serpiyor hem de elekten geçirerek tertemiz şekilde tarlaya bırakıyor. Pancar üreticisine ise sökülen pancarları traktör römorklarına doldurup Şeker Fabrikası götürmek kalıyor.

Devasa makine bugün de Akyaka ilçesinin Esenyayla Köyü’nde 65 yaşındaki Oktay Demir’in 20 dönümlük pancar tarlasına gitti. Pancarlarını 2 saatte söken makinenin sunduğu kolaylıkları görünce keyfine keyif katan Oktay Demir, elindeki dirgenle pancarların üzerine uzanıp keyif çattı. Ellerini boynuna atan, gözlerini yumarak güneşli havanın da etkisiyle dinlenmeye çekilen Oktay Demir, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş ve yönetimine bol bol dua ve teşekkür etti. Makine olmadan önce çoluk çocuk, eşi ve işçileriyle yaklaşık 1 ay pancar söktüklerini hatırlatan Oktay Demir, bu makinenin gelmesiyle artık eşini tarlaya getirmediği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE’DEKİ ZİRAAT ODALARINDA SADECE KARS ZİRAAT ODASINDA BU MAKİNEDEN İKİ ADET BULUNUYOR

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, boşu 32 ton olan 25 ton kapasiteli deposuyla toplam 55 tonla tarlada gezen devasa makinenin tanesini 500 bin Euro’ya Almanya’dan satın aldığını söyledi. Türkiye Genelindeki Ziraat Odalarında sadece Kars Ziraat Odası’nda bu makineden iki adet bulunduğunu da belirten Ertaş, Ziraat Odası olarak her zaman çiftçinin yanında olduğunu söyledi. Üretimin önemine de değinen Ertaş, çiftçinin yararına yapılacak hizmetin her zaman ülke ekonomisine büyük katkılar getirdiğinin de altını çizdi.

Ertaş şunları söyledi:

“İlk makinemiz 2015 yılına ikinci makinemizde 2016 yılında alındı. Kars Ziraat Odası olarak iki makineyle pancar hasadı yapmaktayız. Çiftçilerimiz daha önce pancar ekimini durdurmuşlardı çünkü büyük sıkıntılar vardı. Bunun sebebi ise buranın sonbaharda kış koşullarının ağır geçmesi ve havaların soğumasından dolayı işçi bulunamıyordu. Çünkü pancar işçiliği oldukça zor bir işçiliktir. Bölge insanı bu tür makinelerle tanışmadığı için pancar sökümünü elle yapıyorlardı. Bu da sıkıntı doğuruyordu. İşçiler bu sıkıntılara katlanamadığı için hastalık, fıtık, kireçlenme gibi her türlü hastalığa yakalanıyorlardı. Ailece işini gücünü köy yerinde bırakıp 20 dönüm pancarla 20 gün boyunca uğraşıyordu. 4-5 kişilik bir aile günde yaklaşık 2 dönüm pancar söküp yorgun argın evlerine gidiyorlardı.” dedi.

Çiftçiler bu sıkıntılardan dolayı pancar ekimini bırakınca fabrikanın kapanma aşamasına geldiğini belirten Ertaş, “Kars Şeker Fabrikası 2 bin tona kadar düşünce 2014 yılında kapandı. Fabrika şarterleri kapatınca burada üretilen 2 bin ton şeker pancarı Türkiye’deki diğer illere kamyonlarla gönderildi. Bizde burada girişimlerde bulunduk. O dönemin şeker fabrikaları müdürleri de aracı oldular bizde inceleme yaptık. Baktık bu makinelerden İç Anadolu Bölgesinde 20 adet civarında var. Almanya’da üretiliyor. Bunların günlük yaptığı iş kapasitesini araştırdık. Oda yönetim kurulu olarak karar verdik gidip Almanya’dan 2012 model bir makine aldık. Anlaşmamızı yaptık ve leasing kullanarak aldık makinemizi. Ardından işçilere, şeker fabrikasında çalışan çavuşlara fotoğraflarını vererek tanıtımını yaptık. Emim yapmaları halinde bu makinenin geleceği taahhüdünde bulunduk. Fabrika üreticilerden 8 bin ton pancar taahhüdü aldı. Bizde makinemizi o iş sezonunda getirdik ve yetiştirdik. O yıl çalıştı ve bin sonraki yıl üretim 14 bin tona çıktı. Bu defa 2016 yılında ikinci makinemizi getirdik. Yaklaşık son 3 yıldır 13-14 bin ton arasında üretim yapılıyor. Şu an fabrika yüzde 60 yani 7-80 bin ton kapasiteyle çalışıyor.” diye konuştu.

Fabrikanın tekrar faaliyete geçmesine katkı sundukları için çok mutlu olduklarını dile getiren Ertaş, “Çiftçilerimiz artık ekim yapıp para kazanıyor, fabrikamızda çalışan işçiler, işten çıkarılmaktan kurtarıldı. Biz burada elimizden ne geliyorsa çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üreticilerimizden ücretin yarısını peşin tahsil ediyoruz. Kalan yarısına da çiftçilerimizle temlik yapıp şeker pancarı paralarını aldıklarında tahsil ediyoruz. işçilerimiz zor durumda kalmasın diye bu kolaylıkları da sağlıyoruz. Makinenin parçaları Almanya’dan geldiği için çok pahalı bizde bunları yetiştirmekte zorlanıyoruz ama her şey çiftçilerimizin rahatlığı için. Kırılan parçaların onarılması da büyük maliyetler getiriyor. Yakıt gideri de çok fazla.” şeklinde konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.