GÜNCEL Haber Girişi : 20 Eylül 2023 20:55

RAMBO Filmine ilham veren Karslı kahraman Hacı Altıner

RAMBO Filmine ilham veren Karslı kahraman Hacı Altıner
RAMBO Filmine ilham veren Karslı kahraman Hacı Altıner KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

RAMBO Filmine ilham veren Karslı kahraman Hacı Altıner

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Guzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Emine Erdoğan da Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle “Kahraman Ecdadımız” minyatür sergisi açtı. Emine Erdoğan, 45 kahramanın yer aldığı salonda Hacı Altıner’in minyatürünü de sergiledi.

HACI ALTINER

Kore Savaşı'ndan 14 Kurşun Yiyerek Sağ Çıkan Kahraman Asker. Rambo filmine ilham kaynağı olan, Kore savaşında ABD’nin 2. kolordusunu tek başına kurtaran Gazi olarak biliniyor.

Kars–Sarıkamış–İslamsor köyünden Karakalpak Türkleri’nden bir Kafkas Kartalı olan Hacı Altıner. Türkiye Kore‘ye asker göndermeye karar verince, gönüllü askerlerden bir tanesi de Karslı Piyade Er Hacı Altıner oldu ve 17 Ekim 1950’de Kore’ye ayak basan ilk Türk birliğinin içerisinde yer aldı.

Kunu-ri Muharebesi‘nde, 9. Kolordu’ya bağlı Türk Tugayı’nın görevi, Kunu-ri‘den daha kuzeyde bulunan Tockhon Kasabası’na girmekti.  Tarihler 28 Kasım’ı gösterdiğinde Türk askeri, köprüden geçmiş kasabaya doğru ilerliyordu.

Karslı Hacı Altıner ise birlikteki makineli tüfek nişancısıydı.29 Kasım sabahına doğru birden kıyamet koptu. Savaş başlamıştı ve Hacı Altıner kendini öyle bir kaptırmıştı ki 13 kurşun yediğini bile anlamadan sandığındaki tüm mermileri Çinlilerin üzerineboşalttı.Ta ki 14’üncü mermi sol kolunu kırıncaya dek! Bundan sonra ateş edemedi Hacı Altıner… Ama pes de etmedi! Niyetinde Türk Askeri geri çekilirken Çinlileri oyalamak vardı. Birliğine, “Beni burada bırakın. Siz çekilirken zaman kazandırırım” diye bağırdı.

Dediğini de yaptı! Çinlileri oyalamayı, boğazı bir şekilde koruyup sabaha çıkmayı başardı. Ancak artık hiçbir umudu kalmamış, ölümün soğukluğunu iliklerinde hissetmeye başlamıştı. Tam o sırada bir mucize yaşandı. Yoldan geçen bir Amerikan konvoyu, Hacı Altıner’i fark etti. Altıner tedavi için hemen sahra hastanesine götürüldü ama yarası çok ağırdı. Bu nedenle derhal Amerika’ya gönderildi ve bir sene boyunca çeşitli ameliyatlar geçirdi.   Bu dönemde ABD başkanı Truman tarafından şeref misafiri sıfatıyla ağırlandı, kendisine madalya takdim edildi. Hatta ABD’de eyalet eyalet gezdirilip ‘büyük kahraman’ olarak halka gösterildi.

Dr. Ögr. Üyesi Emine Erdoğan da kahramanımızı minyatürünü sergileyerek bilinilirliğini artırdı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi’ndeki sergide milli kahramanımız Hacı Altıner’in hayat hikayesini anlatarak katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk de Hacı Altıner’in ülkemiz için yaptığı fedakarlıkları anlatarak “Kendisiyle gurur duyuyoruz. Allah rahmet eylesin. Tüm şehitlerimizin mekanı Cennet olsun” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.