Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Göz küresinin içini kaplayan görmeyi sağlayan sinir hücrelerinin oluşturduğu retina dokusunun, hemen arkasındaki bitişik olduğu besleyici dokudan çeşitli nedenlerden dolayı ayrılmasına retina dekolmanı denir. Retina dekolmanı kısa sürede tedavi edilmezse retinadaki sinir hücrelerinin oksijensiz ve besinsiz kalması nedeniyle kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir.

Göz küresinin içini kaplayan vitreus sıvısının yaşlanmaya bağlı olarak yapısında meydana gelen değişimlere bağlı olarak sıvılaşır ve retinayı çekmeye başlar. Bu durum sonucunda yaşanan gerilmelerle birlikte retinada delikler ve yırtıklar meydana gelmektedir. Retina dekolmanıı, bu yırtılmalara müdahale edilmediği taktirde en son aşamada retinanın yapışık olduğu pigment epitali tabakasından ayrılması sonucu gerçekleşir.

Retina yırtığı başlangıç aşamasında gözde uçuşan siyah noktalar, görüşte ani bulanıklaşan ve periferik görüşte daralma gibi belirtiler vermektedir. Hastalık ilerledikçe yani yırtılmalar sonucunda dekolman başladıysa bu belirtilere ani ve arka arkaya tekrarlayan ışık çakmaları da eşlik etmektedir.

Retina dekolmanının erken aşamalarda tespiti önemlidir. Eğer ayrılma gerçekleşmeden yırtıklar tespit edildiyse lazer tedavisi yırtık görme merkezinde gerçekleşmediği sürece uygulanabilmektedir. Retina dekolmanının farklı aşama ve tiplerine göre çeşitli cerrahi müdahalelerle görme kaybının minimuma indirilmesi olanaklıdır.

 

Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?

 

Gerçekleşme tipine göre retina dekolmanı 3’e ayrılmaktadır.

Yırtık retina dekolmanı en fazla rastlanan tip olup vitreus sıvısının yapısında yaşa bağlı değişmelerden kaynaklı ve çeşitli göz travmalarına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu yırtıklar ilerleyici olduğu süreçte retina dekolmanına sebebiyet vermektedirler.

Çekmeye bağlı retina dekolmanı ise diyabet, çeşitli göz travmaları ve bazı göz operasyonları sonrasında gelişebilmektedir. Çekmeye bağlı olarak ayrılma gerçekleşir.

Eksüdatif retina dekolmanı türünde ise dekolman çeşitli göz travmaları, göz içi iltihaplanma, göz içi tümörler ve bazı göz hastalıkları nedeniyle oluşabilmektedir. Çekme veya yırtılma sonucu değil retina altında sıvı birikmesi nedeniyle oluşmaktadır. Retinanın alt kısmında biriken sıvı retinan itilip ayrılmasına sebebiyet vermektedir.

 

Retina Yırtığı Kendi Kendine İyileşir mi?

 

Retina hücreleri yapısı gereği beyin hücreleriyle benzer yapıdadır yani kendi kendilerini yenilemek için çoğalma yeteneğine sahip değillerdir. Ayrılmış retinanın ayrıldığı yerden yerine dikilmesine imkan yoktur. Ancak yırtıklar erken aşamada tespit edildiği zaman lazer tedavisi yardımıyla tekrardan yapıştırılabilirler. Bu şekilde görme kaybının minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.

 

Retina Dekolmanı Tedavisi

 

Eğer retinada yırtılma sonucunda ayrılma gerçekleşmediyse lazer ile tedavi mümkündür. Dekolmanın ne zaman başladığı, seviyesi ve oluşum türüne göre tedavi seçenekleri farklılıklar göstermektedir.

Göz içine gaz verilmesi erken teşhiste uygulanacak tedavi yöntemlerinden biridir. Göz içine enjekte edilen gaz kabarcığı ile yırtılmış alandan içeriye sıvı kaçışı engellenmesi amaçlanmaktadır. En son aşamada lazer ile yırtık tamamen kapatılmaya çalışılır.

Bir diğer tedavi yöntemi olan çökertme tedavisinde göze içeriden müdahale etmeden, dışarıdan bir silikon bant yardımıyla retinadaki yırtığın kapatılması amaçlanmaktadır. Erken teşhis edilen durumlar için uygundur.

Vitrektomi ameliyatı direkt olarak göze çok küçük boyutlarda delikler yardımıyla girilerek uygulanan cerrahi bir operasyondur. Bu operasyonda retina yırtıklarından sızan vitröz sıvısının geri çekilerek temizlenmesi amaçlanmaktadır. Uygun hastalar için operasyon sonrasında gaz tampon işlemi de uygulanmaktadır.