KARS Haber Girişi : 18 Mayıs 2021 22:22

SERKA desteğiyle Ardahan’a yem fabrikası yapılacak

SERKA desteğiyle Ardahan’a yem fabrikası yapılacak
SERKA desteğiyle Ardahan’a yem fabrikası yapılacak KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

SERKA desteğiyle Ardahan’a yem fabrikası yapılacak

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Ardahan Belediyesi tarafından yem üretimi ve yem kullanma alışkanlığını arttırmak amacıyla yem fabrikası yapılması için fizibilite raporu hazırlanacak.

SERKA’nın Fizibilite Desteği Programı kapsamında, Karma Yem Fabrikası Fizibilite Raporu Projesi ile başvuruda bulunan Ardahan Belediyesi’nin raporu teknik destek almaya hak kazanmıştı. Projenin hayata geçirilmesi için Ardahan Belediyesi ile SERKA arasında sözleşme imzalandı. Sözleşmeyi SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ile SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir imzaladı. Proje Ardahan’ın temel geçim kaynağı olan hayvancılığın daha işlevsel ve uygun maliyetli bir sektör haline getirilmesi için verimli ovalarda yetişen kaba yem bitkilerinin toplanarak fabrikada işlenip uygun maliyetle tüketiciye ulaştırmayı amaçlıyor. Geniş mera ve çayırlara sahip Ardahan’da yem potansiyelinin ortaya çıkarılarak dışa bağımlı olan çiftçilerin yem maliyetlerini azaltmak amacıyla kurulacak olan yem fabrikasının fizibilite raporunun hazırlatılması hedefleniyor.  Fizibilite raporu sonrası yem fabrikası kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Fabrikanın kurulmasına karar verilmesiyle, bölgenin hayvancılık açısından çok önemli bir eksiği olan yem ihtiyacı da giderilmiş olacak. Proje yem ihtiyacının yanı sıra, yem bitkileri kapasitesinin pazar ağına dönüştürülmesi, hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin arttırılması, yem konusunda dışa bağımlılığın azaltılması, yem bitkilerinin ihracatının yapılarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlaması amacını taşıyor.

Bölge de hayvancılık açısından özellikle karma yem, ilaç ve hizmet alımı girdilerinin maliyeti çok yüksek. Gerek hububat üretiminin düşük olması ve gerekse küspe, vitamin ve mineral gibi katkı maddelerinin bölge illerinde üretilmemesi karma yem üretimi maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Hayvancılık işletmelerinde girdilerin yaklaşık yüzde 70’ni yem oluşturuyor. Bu nedenle yemin düşük maliyetle tüketiciye ulaştırılması önemli bir kazanç sağlayacak. Fizibilite çalışmasıyla hayvancılık sektörüne paralel olarak yem sektöründeki durumun analizi yapılacak, ardından fabrika yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.