GÜNCEL Haber Girişi : 15 Mart 2018 13:10

Sertifikalı Yem Bitkileri Tohumluğu Dağıtıldı

Sertifikalı Yem Bitkileri Tohumluğu Dağıtıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile Kars İl Müdürlüğü’nce yem bitkileri üretimini geliştirmek ve 2017 yılında kentte yaşanan kuraklık sebebiyle çiftçilerin 2018 yılı üretim sezonunda tohumluk sıkıntısı çekmemeleri amacıyla Sertifikalı Yem

Sertifikalı Yem Bitkileri Tohumluğu Dağıtıldı

KAFKAS HABER AJANSI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile Kars İl Müdürlüğü’nce yem bitkileri üretimini geliştirmek ve 2017 yılında kentte yaşanan kuraklık sebebiyle çiftçilerin 2018 yılı üretim sezonunda tohumluk sıkıntısı çekmemeleri amacıyla Sertifikalı Yem Bitkileri Tohumluğu Dağıtıldı.

“400 Bin TL Bedelli Topum Bizden Üretim Sizden” projesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hazırlanarak 126 ton sertifikalı yulaf tohumluğu ve 65 ton sertifikalı tritikale tohumluğu satın alındı. 2018 yılı üretim sezonunda il ve ilçelere bağlı köylerde yem bitkisi üretimi yapan 473 çiftçiye yaklaşık 400’er kilogram civarında tohumluk dağıtılarak 9550 dekarlık alanda yem bitkisinin ekimi yaptırılacak. Böylelikle ilin hayvancılığında büyük önem taşıyan ve işletme maliyetlerinin yüzde 70’ini oluşturan yem maliyeti konusunda çiftçiler desteklenerek hem kaliteli kaba yem üretiminin devamlılığı hem de üretiminin arttırılması sağlanacak.

Ayrıca bu proje kapsamında dağıtılan yem bitkilerini ekecek olan ve ekilişlerini ota biçerek hasat edecek çiftçilere 75 TL yem bitkisi desteği, 19 TL’de mazot ve gübre desteği ödenecek. Sadece bu proje ile Kars’ta çiftçilere 400 bin TL proje bedeli olmak üzere 716.250 TL yem bitkileri üretimi desteği, 181.450 TL mazot ve gübre desteği, 57.300 TL de Yurt İçi Sertifikalı Topum Kullanımı desteği olmak üzere yaklaşık 1 milyon 400 bin TL destekleme ödemesi de yapılmış olacak.

Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün’ün öncülüğünde “Tohum Bizden Üretim Sizden” projesiyle tohumların dağıtımına Tarım Kredi Kooperatifi’nde başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Öncelikle Yem bitkilerini yeşil ot olarak biçme kültürünü yaymak istiyoruz. Bilindiği gibi geçen yılın kurak geçti. Çiftçilerimizin hem hayvanlarını beslemesinde hem de kaba yem ihtiyacını karşılamak açısından bir can suyu olsun istedik. Çiftçilerimize yem bitkisi ekimini teşvik etmek istedik.” dedi.

“Hem de yem bitkilerini yeşil ot olarak kullanma alışkanlığını artırmak istiyoruz.” diye konuşan Düzgün, “Yulaf tohumluğu ve tritikale her ikisini de bölgemizde yeşil olarak kullanımı yaygın değildi. Biz çiftçimize bu alışkanlığı kazandırmak maksadıyla ve kısmen de destek olsun amacıyla bir proje yaptık. Projemizi bakanlığa gönderdik tabi bu proje 400 bin liralık bir proje. Projenin kaynağını sağlamak için başta ulaştırma bakanımız Sayın Ahmet Arslan ve Milletvekilimiz Selahattin Beyribey’ın yardımlarıyla bakanlığımızdan bu paranın tez elden çıkarılması sağlandı. Para çıktıktan sonra aralık ayında tohumluğun en yoğun olduğu zaman tohumluğun çürüyeceği ve hasar alacağı düşüncesiyle hemen teslim etmedik. Ekiliş zamanı, havalar güzelleşince toprağımız tavına gelince dağıtalım dedik. Aynı anda yedi ilçemizde de bu dağıtım devam etmektedir.” İfadelerine yer verdi.

Düzgün

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.