KARS Haber Girişi : 15 Mart 2020 21:55

Seyfullah Türksoy Kimdir?

Seyfullah Türksoy Kimdir?
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Seyfullah Türksoy Kimdir?
Seyfullah Türksoy Kimdir?

Seyfullah Türksoy Kimdir?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

TÜRK DÜNYASININ GÖNÜL ELÇİSİ SEYFULLAH TÜRKSOY'UN BİYOGRAFİSİ

Halen yapmakta olduğu görevleri

1- İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanıdır

2- Dünya Karapapak Türkleri Birliği Kurucu Genel Başkanıdır

3- Moldova- Gagauzya Özerk Cumhuriyeti Türkiye Resmi Temsilcisidir

4- Mir Ajans,Uluslararası Türksoy'la  İpekyolu Dergisi, ipekyolutv.com imtiyaz sahibidir

5- Türk Dünyasıyla gönül köprüleri kuran ve Kanal 7, Ülke TV, Bengütürk TV, Kanal24 gibi kanallarda yayınlal TÜRKSOY'LA İPEKYOLU belgeselinin yapımcısı. Gazeteci-Yazar- TV programcısı ve STK Başkanıdır; Özellikle Türk Dünyasıyla ilgili önemli kanaat önderleri arasında yer almaktadır.

6- Kanal7 ve Ülke TV'de yayınlanacak olan ''Medeniyet Havzamından Portreler'' adlı belgeselin yapımcısıdır. 

7- Dünya Türkmenler Birliği tarafından kendisine Türk Dünyası'nın Gönül Elçisi ünvanı verilmiştir.

Kafkasya kökenlidir. Karapapak Türkü'dür. Ataları Bolşevik Devrimi sırasında Borçalı ve Ağbaba Türk bölgelerinden Kars şehrimize göç etmiştir. Öğretmen bir babanın ve ev hanımı bir annenin 3. çocuğu olarak 1964 yılında Kars'ta dünyaya geldi.

İlköğretimini Kars'ta tamamladıktan sonra, 1979 yılında İstanbul'da yaşamaya başladı. Lise ve üniversiteyi İstanbul'da okudu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.

Üniversiteye başladığı yıllarda gazetecilik mesleğine de başlamış oldu. 1985 yılında Doğuş Gazetesi'nde, 1986 yılında Türkiye Gazetesi'nde muhabir olarak çalıştı. 1987 yılında yazmış olduğu bir röportajla Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüle layık görüldü. 1993 yılında TGRT Televizyonu'nda kurucu olarak görev yaptı. 1993 yılından günümüze TGRT, Kanal6, Kanal7, Ülke Tv, Star TV, Euro D, Habertürk, Skytürk, Cine 5, Kanal24 gibi ulusal televizyon kanallarında yüzlerce program yaptı. Avrupa, Orta Asya, Amerika, Balkanlar ve Kafkaslar'da çok sayıda belgesel program gerçekleştirdi.

Seyfullah Türksoy'un hazırlamış olduğu programlar içerisinde Türksoy'la İpekyolu, misyonu ve etkileri itibariyle ayrı bir önem taşımaktadır. Uzun yıllar boyunca çeşitli televizyon kanallarında ekrana gelen Türksoy'la İpekyolu, özellikle Türk Dünyasıyla Türkiye arasında gönül ve dostluk köprülerinin kurulmasında önemli bir rol oynadı. Türksoy'la İpekyolu'nun gündeme getirdiği çok sayıda konu, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Türksoy'la İpekyolu'nun yanısıra Seyfullah Türksoy, Yörünge, İş'te Hayat, Türk Dünyası'na Yolculuk, İpekyolu Kervanı gibi farklı ismlerle de ekran yolculuğunu sürdürmektedir.

İZ BIRAKAN PROGRAMLARDAN BAZILARI

1-Son Osmanlı Nevruz Dede.

2-Orta Asya'da Sürgün Karadenizliler,

3-Göktürklerin Torunları Türkatalar

4-Atatürk'ün Ata Ocağı Kocacık Köyü,

5-Tuna Nehri'nin Ortası'ndaki Türk Adası Adakale'nin Hazin Öyküsü,

6-Makedonya'da Özal'ı Ağlatan Osmanlı Sancağı,

7-Osmanlı'nın Yetimleri Ahıska Türkleri,

8-Tuna Nehri'ndeki Yasak Ada'da Atilla'nın Gizemli Mezarı ve Hazinesi    

9-Sahabelerin Çekik Gözlü Torunları:Dunganlar,

10-Çanakkale'de Mamuşalı Şehitler,

11-Bangladeş'te Osmanlı İzleri,

12-Güney Afrika'da Ebubekir Efendi'nin Torunları,

13-Moğolistan'da Orhun Anıtları'na Yolculuk,

14-Türkistan'da Hoca Ahmet Yesevi ve Alperen Dervişler,

15-Bosna'da Sarı Saltuk Türbesi ve Dergahı,

16-Alimler-Arifler Diyarı Buhara,

17-Emir Timur'un Mezarındaki Sır,

18-Hazar Denizi- Nargin Adası'nda Sarıkamış Esirleri

19-Nazım Hikmet'in Bilinmeyen Manevi Sırrı,

20-Kafkas Kartalı Nuri Paşa,

21-Kafkasya'da Kadim Türk Boyu Karapapaklar,

22-Çeçenistan'da Kumuklar,

23- Nogaylar, Karaçaylar, Balkarlar

24- Kırım Sürgünü'nden Acı Hatıralar,

25-Dede Korkut'un Mezarına Yolculuk,

26-Kan Ağlayan Karabağ,

27-Bosna'da Gözyaşları ve Hocalı Soykırımı,

28-Sarıkamış şehitleri

29-Amerika'da Ahıska Türkleri

30-1989'da Fergana'da gerçekleşen Ahıska Türkleri katliamının içyüzü

31-Irak Türkmenlerini ziyaret

32-Iran'da yaşayan Türk Kültürü

33-Karabağ'ın Terter Cephesinde Azerbaycan Ordusunu Ziyaret ve Röportajlar

TÜRKİYE'NİN SESİ OLDU

Seyfullah Türksoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası’nda ve diğer bölgelerde gerçekleştirdiği önemli yatırımları da her fırsatta gündeme getirmiştir. Başta TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, başta olmak üzere pekçok kurumun başarılı faaliyetlerine geniş yer verilmiştir. Türksoy meslek hayatı boyunca pekçok önemli devlet adamıyla tanışmış, röportajlar yapmış ve onlarla ilgili belgeseller hazırlamıştır. Azerbaycan'ın Milli Lideri Merhum Haydar Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Merhum Saparmurat Türkmenbaşı, Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel bu önemli devlet adamlarından birkaçıdır.

İPEKYOLU DERGISI

Seyfullah Türksoy, televizyon programlarıyla uzun yıllar sürdürdüğü Gönül Elçisi misyonunu çıkarmış olduğu Uluslararası İpekyolu Dergisi’yle de yıllardır sürdürmektedir. İpekyolu Dergisi, Türkiye’nin yanısıra 20’den fazla ülkede seçkin adreslere ulaşan Türkiye’nin tek dergisidir.

İPEKYOLU GAZETESİ

Seyfullah Türksoy'un Kırgızistan'da yayınlamaya başladığı İpekyolu Bişkek Gazetesi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz ihanetinden sonra, Türkiye'nin resmi söylemini kardeş Kırgızistan'da dile getirmeyi amaçlamaktadır. Bişkek Büyükelçimiz Sayın Metin Kılıç beyin tavsiyeleri üzerine bu karar alınmıştır. Terör örgütlerinin iddialarına karşı resmi devlet tezlerini cesurca ortaya koymuştur.

SEYFULLAH TÜRKSOY’UN ALMIŞ OLDUĞU ÖDÜLLER

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen Sürekli Sarı Basın Kartı Sahibi olan Seyfullah Türksoy, şimdiye kadar yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda önemli kurum tarafından ödüle layık görüldü.

Seyfullah Türksoy'un aldığı ödüllerden bazıları şunlardır:

-Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Röportajı Ödülü-1987

-Tüsiad – TV Programcılığı Alanında Özel Hizmet Ödülü- 1993

-Türksav- Türk Dünyası Hizmet Ödülü (9.Cumhurbaşkanı Demirel eliyle Çankaya Köşkü’nde)-1997

-Egeli Yazarlar ve Gazeteciler Birliği- Türk Dünyası Hizmet Ödülü

-Askon- Yılın Ekonomi Programcısı Ödülü

-Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği- Türk Dünyası Hizmet Ödülü

-Çeçenistan Ahmet Hacı Kadirov Vakfı- Yılın Altın Kalemi Ödülü

Tarsus Belediyesi- Türk Dünyası Hizmet Ödülü

Avrupa Gazeteciler Derneği- Meslek Onur Ödülü

Marmara Grubu Vakfı- Türk Dünyası Hizmet Ödülü

İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, Çağdaş Evliya Çelebi Ödülü-2011

Merhum Gazeteci Kemal Çapraz İletişim Ödülü- 2011

Küçükçekmece Belediyesi, Evliya Çelebi Hizmet Ödülü - 2012

Uluslararası Türk Kültür teşkilatı Türksoy tarafından Türk Dünyası Hizmet Ödülü-2012

Gagauzya Cumhurbaşkanlığı tarafından Hizmet Nişanı -2014

Dünya Türkmenler Birliği, Türk Dünyası Gönül Elçisi Ödülü -2014

Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği tarafından Hizmet Nişanı – 2014

EkoAvrasya tarafından Türk Dünyası Hizmet Nişanı- 2015

SEYFULLAH TÜRKSOY’UN GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDUĞU BAZI ORGANİZASYONLAR

1- 17-25 Aralık ihanetinin ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, o dönemde Başbakan olan sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşen ''Türk Dünyası Cumhurbaşkanını seçiyor'' toplantısının mimarlarından biri olmuştur. Türk Dünyasıyla ilgili faaliyet gösteren çok sayıda STK Temsilcisi katılmıştır.

2-Son 6 yıldır Türk Dünyası Sarıkamış’ta Buluşuyor adı altında, Balkanlardan Kafkaslara kadar Türk Dünyasının temsilcilerinin Sarıkamış Harekatı’nın yıldönümünde Allahuekber dağlarında buluşması ve Türkistan Çadırı etrafında sembolik olarak Şehitlere Saygı Nöbetinin tutulması

3- Genel Başkanlığını yaptığı KARPAT ve Kızılay işbirliğinde Gürcistan'ın Rustavi bölgesinde 400 çocuğun sünnet organizasyonu ve sonrasında da 32 bin parçadan oluşan bir tır dolusu giysinin ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılması.

4- Son 14 yıldan bu yana, İpekyolu Yılın Altın Adamları Ödül Töreni adıyla başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere her yıl yaklaşık 15 ülkeden işadamlarının ve kanaat önderlerinin İstanbul’da biraraya getirilmesi.

5-29 Kasım 2015 tarihinde, dünyanın 12 ülkesinde yaşayan Karapapak Türkleri temsilcileri ile çeşitli Türk boylarının temsilcilerinin İstanbul’da, Dünya Karapapak Türkleri Kurultayı’nda biraraya getirilmesi.

6- Halen 11 ülkede dağınık yaşayan 1944 sürgünü Ahıskalı Türklerin 1989'dan bu yana sürekli medyada gündeme getirilmesi ve seslerinin kamuoyunda duyurulması. Bu amaçla Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'de tv program çekimlerinin yapılması. Amerika’nın Kentacy ve Dayton şehirlerinde, bölgedeki Ahıskalı Türklerle ilgili toplantıların yapılması ve seslerinin Türkiye'ye duyurulması

7- Çeçenistan’da, Kumuk Türkleri’nin yaşadığı Bomartyurt kasabasının ziyareti ve Çeçenistan Cumhurbaşkanı’yla görüşülerek, buradaki soydaşlarımız için sağlık ocağı, okul, cami ve yol yapımının gerçekleşmesi.

8- Makedonya’nın Kocacık nahiyesinde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Ahmet Efendi’nin yaşadığı evin restorasyonu ve kültür merkezine dönüşmesi için kampanya başlatılması ve ilgili kurumların dikkatinin çekilmesi.

9- Halen Ermenistan’ın işgali altında olan Karabağ’ın Terter bölgesine ziyaret ve bölgede Ermenilerin tecavüzkar tacizlerinin kamuoyuna duyurulması.

10- 1993 yılından bu yana Karabağ ve Hocalı’da Ermeni çeteler eliyle Türklere yapılan zulüm ve vahşetin Türkiye’ye ve dünyaya duyurulması konusunda sosyal ve medyatik organizasyonlar.

11- 19 Mart 2016'da  Bursa'da 10 ülkeden seçkin davetlilerin katılımıyla Türk Dünyası Nevruz Ve Kültür Organizasyonunun gerçekleştirilmesi.

12- İstanbul ve Bursa'nın yanısıra Ankara, İzmir, Kars ve Sivas'ta da binlerce insanın katıldığı dev kültür organizasyonları da Seyfullah Türksoy ve Başkanlığını yaptığı KARPAT öncülüğünde gerçekleşmiştir.

13- Ankara'da uluslararası TANAP Çalıştayının yapılması. Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji sektöründeki dev işbirliğinin vurgulandığı ve çok seçkin konuşmacıların ve konukların katıldığı çalıştay Seyfullah Türksoy'un Başkanlığını yaptığı İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi İPAR ile Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği EkoAvrasya arasındaki işbirliği ile gerçekleşmiştir.

14- Kamuoyunda büyük kafa karışıklığının yaşandığı Çeçenistan'a yaklaşık 100 aydından oluşan seçkin bir topluluğun götürülerek ve bizzat devlet başkanıyla ve Çeçen halkıyla, kanaat önderleriyle görüştürülerek kafa karışıklığının giderilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi. Sonuç itibariyle bazı çevrelerin yanlış ve maksatlı propagandalarının sona erdirilmesi. Nitekim Suriye'de İslam adına ortaya çıkan DEAŞ terörü, Seyfullah Türksoy'un yıllar önceki haklılığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bazı sözde İslamcı radikal örgütler ve Türkiye'deki uzantıları, uzun yıllar Seyfullah Türksoy'u hedef almıştır.

15 TEMMUZ İHANETİNE KARŞI ONURLU DİRENİŞ

Seyfullah Türksoy, mesleki anlamda gerçekleştirdiği uluslararası faaliyetlerinin yanısıra, PKK, FETÖ gibi çeşitli terör örgütlerine, Ermeni ve benzeri lobilere karşı da her fırsatta onurlu bir tavır göstermiştir. Ülkemizi kaosa sürüklemeyi amaçlayan Gezi olayları sırasında, anarşi ve terörden beslenenlere karşı sert çıkışlarıyla bilinen Seyfullah Türksoy'un 17-25 Aralık ve 15 Temmuz ihaneti sırasında da duruşu ve tavrı arşivlerde saklıdır. 15 Temmuz darbe girişimin ilk saatlerinde, genel başkanlığını yaptığı Dünya Karapapak Türkleri Derneği'nin tüm mensuplarını darbecilere karşı direnişe çağıran, kendisi de çocukları ve yeğenleriyle birlikte en ön saflarda direniş gösteren Seyfullah Türksoy'un İsmet Eker isimli yeğeni İstanbul Saraçhane'de darbecilerin kurşunlarıyla ağır yaralanmıştır. Halen vücuduna isabet eden mermiyle yaşayan 16 yaşındaki milli güreşçi İsmet Eker, hem Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, hem de Sinan Erdem Spor Salonunda gerçekleşen 15 Temmuz Gazileri toplantısında, Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir ve övgülerine mazhar olmuştur. Bu görüşmede Seyfullah Türksoy da hazır bulunmuştur.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.