KARS Haber Girişi : 05 Kasım 2021 00:49

Su zengini ilçenin adı ‘Susuz’

Su zengini ilçenin adı ‘Susuz’
Su zengini ilçenin adı ‘Susuz’ KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Su zengini ilçenin adı ‘Susuz’

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın su zengini ilçesi Susuz, ismini 1958 yılında bir köyden aldı. Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Susuz’un halen eski adı “Cilavuz” ile tanındığına dikkat çekerek bu ismi tekrar alabilmek için girişimde bulunduklarını söyledi.

Başkan Yantemur, “Şu anda harabe olan Cumhuriyet mahallesi mezarlık bölgesinde bir yer var orası ‘Susuz köyü’ olarak anılıyordu. Şu andaki yerleşke ise ‘Cilavuz Nahiyesi’. Daha sonra 1958 yılında ilçe olunca birileri Cilavuz isminin Türkçe olmadığını düşünerek Susuz Köyü’nün ismini ilçe ismi olarak değiştiriyorlar. Aslında ‘Cilavuz’ ismi ‘Kılavuz’ kelimesinden geldiği, hatta Dede Korkut hikayelerindeki "Cilavu" yani atın ön koşumu anlamına gelen Türkçe bir kelime. Fakat birileri bunun Türkçe olmadığını düşünerek buranın ismini ‘Cilavuz’ olarak değiştirmişler. Susuz köyünün adı buraya verilmiş, daha önce de burası Cilavuz Nahiyesiymiş.” dedi.

Köy Enstitülerinin ülke genelinde kurulduğu zaman eski adı ‘Cilavuz’ olan Susuz’da da “Cilavuz Köy Enstitüsü” kurulduğunu belirten Başkan Yantemur, “Zaten bölgede, çevre illerde burası Cilavuz olarak tanınmakta. Mesela; Artvin’e giderseniz orda kimse burayı ‘Susuz’ olarak bilmez. Özellikle yaşlı insanlar ‘Cilavuz’ olarak tanırlar. Biz de bu konuda zaten gittiğimiz yerlerde de sıkıntı yaşamaktayız. ‘Susuz’ dediğimiz zaman kimse hatırlamıyor. Bir anlamda da bölgenin hafızası silinmiş oluyor. Herkes burayı ‘Cilavuz’ olarak bilirken biz ‘Susuz’ olarak anılıyoruz. Bizim yerleşkenin olduğu bölgeye de uymuyor. Biliyorsunuz burada bir deremiz var zaten suyumuz da var. Aslında su konusunda zengin de bir yer ama Susuz olarak anılmış. Oysaki ‘Cilavuz’ hakiki Türk ismidir. Bu ismi de umarım ilerleyen yıllarda geri almayı düşünüyoruz. Böyle bir çalışmamız da var. Daha önce Ardahan milletvekili  Ensar Ögüt tarafından böyle bir genelge verilmişti ama olmadı. Biz yine bu konudaki girişimlerimize devam ediyoruz. Milletvekillerimizle bu konuyu konuştuk, Milletvekillerimiz bu konuda meclise bir önerge verecekler. Çünkü biz ‘Cilavuz’ ismini geri almak istiyoruz. ‘Cilavuz( tarihi ve önemli bir isimdir. Köy Enstitülerince alınan bir isim. Bölgede herkes ‘Cilavuz’ olarak tanıyor. Fakat bizim su ile alakalı bir sorunumuz yok. Bir de bizim gibi Afyon Karahisar’da da Susuz ilçesi var. Bu bizi kurumlar arası ilişkilerde de sıkıntı yaşatıyor. Bazen evraklar karışıyor; onlarınki bize geliyor bizimki onlara gidiyor. En önemlisi bunun tarihi bir geçmişinin olması ve herkesin bizi ‘Cilavuz’ olarak tanımasıdır. ‘Cilavuz’ ismi de buraya özgü köy enstitülerinden biri.” diye konuştu.

Yazar Mehmet Zengül de Susuz isminin ilçenin eski adı olan ‘Cilavuz’ ile değiştirilmesini istediklerini söyledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.