KARS Düzenleme Tarihi : 03 Kasım 2020 15:45 Haber Girişi : 03 Kasım 2020 15:46

Susuz’da 100. Kurtuluş Coşkusu

Susuz’da 100. Kurtuluş Coşkusu
Susuz’da 100. Kurtuluş Coşkusu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Susuz’da 100. Kurtuluş Coşkusu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Susuz ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 100'üncü yılında törenle kutlandı.

Susuz Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende ilkçe Kaymakamı Hamza İnam ve Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Atatürk anıtına çelenk sundu. Ardından okunan İstiklal Marşı’nın ardından saygı duruşuna bulunuldu.Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe gözetilerek kısıtlı tutulan kutlama etkinliği kapsamında öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, geçtiğimiz Cuma günü İzmir'de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diledi.

Yaraların bir an önce sarılması için tüm gücümüzle İzmir halkının yanında olduklarını belirten Yantemur, bu gün itibariyle Susuz Belediyesi olarak depremzedelere dağıtılmak üzere 10 ton patates gönderdiklerini açıkladı.

Konuşmasında 100 yıl önce bugün bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan emperyalist güçlere ve onların iş birlikçilerine unutamayacakları bir dersin verdiği gün olduğunu hatırlatan Başkan Yentemur, “Bugün Susuzumuzun gurur günüdür. Bugün Susuzumuzun Bayramıdır. Hepimize kutlu olsun. Bugün, Samsun’da yakılan özgürlük ateşinin, Erzurum’da, Amasya’da, Sivas’ta Sarıkamış’ta ve karış karış Anadolu’da tutuştuğu gündür. Bugün’ ’Ya İstiklal, Ya Ölüm’ diyenlerin, gelecek nesiller için yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için ölümü seçtikleri gündür. Mevlana’da ‘hoşgörü’, Hacı Bektaşi Veli’de ‘kardeşiz’, Pir Sultan Abdal’da ‘Semah’, Aşık Veysel’de ‘kara toprak’, Neşet Ertaş’ta, tertemiz ‘Anadolu’, Aşık Şenlik’te ‘Vatan sevgisiyiz’ dedi.

‘3 KASIM’ SUSUZ'UN BAYRAMIDIR

Susuz halkına da seslenen Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “3 Kasım günü Susuzun Bayramıdır. "Ne güzeldir bugün Susuz ‘da olmak" Kars bağımsızlık yolundaki direniş destanının simge kentlerinden biridir. Cumhuriyetin ilk yeşerdiği kenttir ."Susuz’u (CİLAVUZU) sevmek, Türkiye’yi sevmektir". Bugün Susuz’un bayramı 45 yıllık işgalin sonlandırıldığı; İlçemizin düşman zulmünden, süngüsünden, dipçiğinden kurtarıldığı günün üzerinden bir asır geçmesine rağmen kurtuluş heyecanını hep "ilk günkü gibi" hissetmekteyiz.3 Kasım'ı sıradan bir gün olmaktan çıkaran, yalnızca kentimizdeki işgalin sonlandırılması değil. Susuz’un kurtuluşu, aynı zamanda özgürlüğümüzün dosta düşmana ilanıdır. Bizim için Susuzlu olmak ve Susuz ‘da yaşamak çok özel bir anlam taşır. Biliriz ki, bir ülkeyi sevmek, önce yaşadığı kenti sevmekle başlar. Susuz’u sevmek, Türkiye’yi sevmektir. Susuz’umuzla övünür, tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titreriz. Bize emanet edilmiş şehrimizi, gelecek kuşaklara, “içinde yaşamaktan mutlu olacakları” bir kent olarak bırakmayı; tarihi, ahlaki ve vicdani bir ödev olarak görürüz. “Susuzlu olmak” sözde bir kavram değil, tüm değerleriyle bir kentlilik ve yurtseverlik göstergesidir. Onun için, daima geçmişimizi hatırlayarak ama orada çakılıp kalmadan; birlik ve beraberliğimizi her türlü değerin üzerinde tutarak; bilimle, kültürle, eğitimle ve sanatla örnek bir toplum haline gelmek zorunda olduğumuzu asla unutmayız.Bu yıl pandemi nedeni ile kutlamalarımızı istediğimiz gibi yapamadık. Bu süreçte hepimiz çok dikkatli olmalıyız. Pandemi kurallarına hepimiz dikkat ederek salgının yayılmasını engelleyebiliriz.” diye konuştu.

İNŞALLAH DÜNYA VE ÜLKEMİZ BU SÜRECİ ATLATACAK

Başkan Yantemur daha sonra şunları söyledi:

“Sevgili susuzlular hepinizin bildiği gibi ilçemizde itfaiye aracımız yok. Yangınlara müdahale etmek için Kars Belediyesi itfaiyesinden yardım almaktayız. Artık bizimde bir itfaiye aracımız olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçemize hibe edilen araç yakın bir zamanda ilçemize getireceğiz. Yine geçen yıl İBB tarafınca ilçemize 1 adet karla mücadele aracı ve otobüs hibe edilmişti. Buradan tüm Susuz halkı adına başta İBB Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.Yerelde kalkınmayı kendi kaynaklarımızla gerçekleştirebilecek güçte olduğumuzu iyi biliriz. Birbirimize inanır, güveniriz." Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olarak, O'nun bize çizdiği bu rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürüyoruz. Bugünleri bize bahşeden, başta ulu önderimiz olmak üzere, bu vatan uğruna savaşan cesur ve onurlu şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla, minnetle eğiliyoruz. 3 Kasımız kutlu olsun. Yaşasın Susuz; Yaşasın demokratik, çağdaş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiye’miz.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.