Tacir Dede Anlatıyor KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Tacir Dede Anlatıyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Altı Dereyle Korunan Köy, Kalleşçeler ve Tandırın Sıcaklığı
Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Polat köyünde yaşayan 72 yaşındaki Tacir Bulut, köyün geçmişini, coğrafyasını ve yaşam kültürünü adeta bir tarih kitabı gibi anlatıyor.
Eskilerden duyduğu ve kendi tecrübeleriyle pekiştirdiği bilgilerle köyün belleğini canlı tutan Tacir Dede, “Bizim köyü altı dere korur. Eğer o dereler olmasa çoktan seller almıştı bizi” diyerek, doğayla iç içe kurulan yaşamın ne kadar dengeli olduğunu vurguluyor.
Dere isimleri de kendine has: İshaklı deresi, Alıo deresi, Doysan dere, Buruklar deresi, Büyük dere ve Kuru dere… Her biri sel sularını dağıtan, köyü afetlerden koruyan doğal birer savunma hattı.
Tacir Bulut’un ifadesiyle, bu dereler sayesinde köy bugüne kadar büyük bir felaketten kurtulmuş.Köyün üst tarafında yer alan “Kaleçe” adlı mevkiden de söz eden Bulut, buranın Ermeni-Rus harbi zamanında kullanıldığını, hatta eskiden bayrak diktiklerini ama yıprandığı için şimdi mümkün olmadığını dile getiriyor. Kaymakamın dahi ilgisini çeken bu tarihi nokta, köylülerce hâlâ korunmaya çalışılıyor.
Hayatın zorluklarına da değinen Tacir Dede, motorlu araçların olmadığı zamanlarda öküz arabalarıyla pazara, yaylaya gittiklerini, harmanlarını elleriyle dövdüklerini, rüzgarı bekleyerek samanı tahıldan ayırdıklarını anlatıyor.“Branda, naylon yoktu. Süpürgeyle yeri temizler, savururduk” diyen Bulut, ekmek bulmanın zor olduğu, çocukların bacalara çıkıp babalarının un getirmesini beklediği günleri de unutamıyor.
Tandırın etrafında toplanılan kış geceleri, tandır ekmeğiyle yenilen sıcak arasa, gagala, tereyağı ve soba başındaki sohbetler…
Hepsi Tacir Dede’nin hafızasında taze.“Bugünün bolluğu kıymetini bilene” diyen Tacir Bulut, geçmişin yokluğunda büyüyen neslin sahip olduğu değerlerin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK