KARS Haber Girişi : 17 Nisan 2022 01:57

TAHAP Kars İl Başkanı Fuat Erdağı’nın basın açıklaması

TAHAP Kars İl Başkanı Fuat Erdağı’nın basın açıklaması
TAHAP Kars İl Başkanı Fuat Erdağı’nın basın açıklaması KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

TAHAP Kars İl Başkanı Fuat Erdağı’nın basın açıklaması

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye Tarım Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Kars İl Başkanı Fuat Erdağı’nın basın açıklaması:

Rize, Artvin ve Trabzon'un yanı sıra kısmen Giresun ve Ordu'da çay tarımının yapıldığı toplam 785 bin dekar alanda, havaların ısınmasıyla birlikte bahçe temizliği ve gübreleme çalışmalarına başlanması sebebiyle, Türkiye Tarım Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) olarak, yaş çay tarımının Karadeniz Bölgesi'nde 204 bin üretici aile tarafından bizlerden ısrarla talep edilen gübre isteği tarafımızdan dikkate alınarak, hemşerilerimize piyasanın yüzde 40 altında temin etmeye çalıştığımız çay gübresini dağıtarak, destek olmayı amaçlamış bir STK gurubuyuz.

Ana yüklenci firma olan UNB Tarım AŞ’den isteğimiz çay gübresi, taşeron firma olarak Gold Gübre Tarım AŞ’den temin edilerek bize ulaştırılmıştır. Fakat gelen gübrenin etiket ve GTS’nin olmaması nedeniyle direkt teslim almayarak tarafımızdan geri gönderilmiştir.

Alt taşeron firması olan Gold Gübre Tarım AŞ’den temin edilen gübre maalesef istediğimiz uygunluğa sahip olmadığı için, çay üreticisi çiftçimizden herhangi bir ücret tahsilatı yapılmadığı gibi üreticiye de gübre dağıtımı yapılmadığını sizlerin aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Çay üreticisi için  son derece hayati öneme sahip olan gübrenin, taşeron firma tarafından gönderilen üründe çuvallar üzerinde herhangi bir etiket veya GTS dediğimiz Gübre Takip Sisteminin olmaması nedeniyle, TAHAP Genel Başkanımız Mustafa Sarıoğlu, canlı yayında bu dağıtımın yapılmayacağını duyurmuştur.

Genel Başkanımızın topluluğa seslendiğinde gelen gübre çuvallarda prospektüsün yer almaması nedeniyle, dağıtımının yapılmasını uygun görmemiş ve istedikleri evsafta temin edecekleri gübreyi taahhüt ettiğimiz fiyatla dağıtacaklarını topluluğun huzurunda ifade etmiştir.

204 bin çay üreticisinin istifade edeceği bu gübreden, taşeron firmanın sorumsuz davranışı nedeniyle bu dağıtım töreni ertelenmesine karşı, sanki bilinerek ve isteyerek bu gübre dağıtımının yapılmaya çalışıldığı algısı oluşturulmuştur. Oysa ekonomik zorluklar içinde olan çay üreticisinin yaşadığı koşulları umursamayan bir avuç rant peşinde koşan kişi ve gruplar, çiftçimizi gübre üreticisine mahkum etmeye çalışması vatana ve bu millete ihanet dışında birşey değildir.

Emekçi çay üreticisi çiftçimize ve ailelerine TAHAP olarak sahip çıkmak ve gerçek rakamlarla çay gübresine erişmelerini sağlamak amacıyla dağıtımını düşündüğümüz gübrenin içeriğini bilmeden bir dağıtımının olmayacağını herkes bilmesine rağmen, bunu siyasi bir malzeme yapma arzusu içinde olanları kınıyoruz. TAHAP, gelen gübrenin ne içerdiğini bilmek adına acilen laboratuvara göndererek, ürün analizi istenmiştir.

Üreticiye fahiş fiyatla gübre satmayı amaçlayan bir grup baronunun, bize karşı adeta itibar suikast girişimi Genel Başkanımızın talimatıyla püskürtülmüş olmasına rağmen, gelen ürüne ilişkin tarafımızdan da herhangi bir dağıtımı gerçekleştirilmediği gibi hiç kimseden de bir ücret tahsilatı da yapılmamıştır. .

TAHAP olarak  bin 500 ton çay gübresini Rize’de dağıtarak, çay üreticilerine destek olma amacımızın dışında herhangi bir art niyet veya düşüncemiz asla olmamıştır. Çay emekçisi çiftçimizin genellikle gübrenin tamamını şubat, mart aylarında bahçelerine attığı bilinmesine rağmen, bugüne kadar artan fiyatlar nedeniyle üreticimiz çay gübresine ulaşamamış ve daha fazla verim almak adına gübreyi toprağı ile buluşturamamıştır.

Çay üreticisine bu zor günde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi  herkes elini taşın altına koyacak desturu ile bizde çay üreticisinin ihtiyacı olan çay gübresini ana firma ile yaptığımız sözleşme gereği ve belirttiğimiz içerikle teminini isterken, ana yüklenici firmanın kullandığı taşeron firma Gold Gübre Tarım AŞ, bizim bilgimiz ve isteğimiz dışında göndermiş olduğu ürün ile ilgili bir farklılık olduğu tarafımızdan fark edilmiş olup, dağıtım yapılımayarak bize karşı yürütülen itibar suikasti bertaraf edilmiştir.

Her daim üreticinin yanın da olan TAHAP, piyasanın yüzde 40 altında temin etmeyi planladığı çay gübresi ile ilgili gelecek laboratuvar analizleri sonucunda, sözleşme de belirttiğimiz içeriklerin dışında herhangi bir maddeye ulaşılması halinde gerekli yasal süreç genel merkezimiz tarafından başlatılacağını sizlerin aracılığıyla da kamuoyuna duyurmak isteriz. Ayrıca, yalan ve algı amaçlı yapılan asılsız haberlerle ve sosyal medya paylaşımları ile ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.

Piyasa da 12 bin ile 14 bin tl arasında değişen rakamlarla satmayı planlayan bazı gübre üreticilerinin girişimimizden ciddi rahatsız olduğu orta da iken, siyasi partilerin bu girişimimizi siyasi malzeme yapıp bir provakasyona dönüştürme amaçları suya düşmüştür. Bir kez daha gördükki İktidar dışında hiçbir parti çay üreticisini düşünmediği gibi girişimimizi sabote etmeye çalışan partizan kişileri de kamuoyunun vicdanında mahkum edileceğini de dile getirmek isteriz.

Biz STK olarak, hiçbir birliğin veya odanın bırakın girişimde bulunmayı, üreticinin bu zor günde yanında olmak bir yere görmezden gelerek bu soygun düzene göz yummasını ayrıca esefle kınıyoruz.

Gübre fiyatının neye göre hızla artış gösterdiği bir dönemde çay üreticisinin cebinden çıkacak 350 milyon tl’yi bu zor zamanda çay üreticisinin cebinde bırakmayı amaçlayan bu girişimimiz, her kesimden destek görmesi gerekirken, adeta itibar suikastine dönüştürmeye çalışılmasını art niyet  ve vicdansızlık olarak görüyoruz. Çiftçimizin batmasını elini ovuşturarak izleyen bu rantçıların ve siyasi ortaklarını, kamuoyunun vicdanın da mahkum olacağını da belirtmek isteriz. Bunların milletimize karşı nasıl bir düşmanca tutum sergilendiğini gelen ürün ve yaratılmaya çalışılan kaosla bir kez daha görmüş olduk.

TAHAP, Rize’de veya doğu Karadeniz’de şu ana kadar hiçbir çay üreticisinden gübre ile ilgili herhangi bir ücret tahsilatı yapmadığı gibi önce ürünün toprakla buluşması önceliğimiz olmuştur. Dolayısıyla, burada ne bir kandırma veya ne de bir art niyet gözetilmemiştir. Bizim için öncelik, şeker de olduğu gibi çay üreticisine uygun fiyatla gübreyi temin etmek ve üreticimizi bu rant kapısına mahkum etmemek olmuştur.

TAHAP, nasıl arıcılar için hayati öneme sahip şekeri piyasanın yüzde 50-60 altında temin ederek, arıcı kardeşlerimizin cebindeki 160 milyon tl’yi bıraktırdıysa, çay üreticisi emekçilerinde cebinden fazladan çıkacak 350 milyon tl’yi de yine bu yöntemle üreticilerin cebinde tutacaktır.

Buradan ilan ediyoruz, elini ovuşturan ve bu işten karlı çıkacağını düşünen rant gruplarının iştihanı kursaklarında bırakacağımız gibi, dün nasıl arıcıların yanın da olmuşsak şimdi de çay üreticisinin yanın da olacağız.

Sürece ilişkin tüm bilgileri laboratuvar analizleri başta olmak üzere bununla ilgili gelişmeleri şeffaf olarak sizlerin aracılığıyla kamuoyuna duyuracağımızıdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

16 yıldır her platformda gıda konusunun milli bir güvenlik sorunu

olduğunu haykırarak anlattan Genel Başkanımız Mustafa Sarıoğlu’na bu meseleye dikkat çektiği için bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

Tarım alanlarının geliştirilmesine ilişkin, raporlar hazırlayarak ilgili makamlara sunmamızdan rahatsız olan kişi ve gruplara karşı her daim dik duracağımızdan da kimsenin şüphesi olmazsın. Aksi takdirde, yaşadığımız olayda da gördüğünüz gibi Türk tarımını, küresel tarım grupları ve gübre üreticileri şirketlerin güdümüne sokmaya çalışan lobi şirketlerine  TAHAP güçlü bir milli duruş sergilemekten asla çekinmeyecektir.

TAHAP olarak, çiftçimize, üreticimize başta şeker, un, gübre, tohum olmak üzere her türlü araç gereç desteğini maliyetine vererek destek olmaya çalışacaktır. Belliki birileri bugün Türk tarımı ve birleşenlerini küresel şirketlerin sadece kâr odaklı çalışan çarkı içinde mahkum etmeye çalışması Ardeşen’de yaşadığımız olayın sadece bir yansımasıdır. TAHAP, tarımda millî güvenliğimize öncelik vermeyen her türlü projeye, her türlü dönüşüme, karşı durarak milli bir vazifeyi icra ettiğimizi aracılığınızla kamuoyuna duyurmak isteriz.

Bu vesileyle şeffaf ve iletişime açık bir şekilde her türlü bilgi ve belgeyi sunmaktan dolayı vicdanen rahat olduğumuzu belirter, katılımınızdan dolayı TAHAP adına, çay üreticisi adına şükranlarımı sunuyorum.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.