KAFKASYA Haber Girişi : 13 Nisan 2018 12:17

Türk kirazının Çin yolculuğu

Türk kirazının Çin yolculuğu
Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatının önündeki engellerin kalktığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Çin’den Türk kirazı ile ilgili taleplerin yoğun bir şekilde gel

Türk kirazının Çin yolculuğu

KAFKAS HABER AJANSI

Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatının önündeki engellerin kalktığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Çin’den Türk kirazı ile ilgili taleplerin yoğun bir şekilde gelmeye başladığını, bu yıl Çin’e kiraz ihracatında önemli artış beklediklerini kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, 4 yıllık başkanlığı döneminde yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.

Uzakdoğu ülkeleri ile Türkiye arasında Akdeniz meyve sineğinden dolayı taze meyve ihracatında yaşanan tıkanıklığın giderilmesi için yapılan yoğun temasların sonuç verdiği bilgisini veren Seyyar, “Maalesef Uzakdoğu’da birçok ülke, ülkemizde Akdeniz meyve sineğinin varlığından dolayı pek çok taze meyvemize tereddütle yaklaşıyor ve ihracat izinlerinin çıkması ancak iki ülkenin Tarım Bakanlıkları arasında yapılan karantina anlaşmaları ile gerçekleşebiliyor. Yoğun görüşmeler ve karşılıklı ziyaretler sonucunda 9 üretici ve 6 paketleme tesisine Çin’e kiraz ihracatı için izin çıktı. Çinli ithalatçılar kiraz talepleri gelmeye başladı. Bu yıl Çin’e ihracatta ciddi artış bekliyoruz” diye konuştu.

Çin'e ilk kiraz partilerinin geçen sene gönderildiğini ve bu sezonda da kirazda Çin ile hareketli bir ticaretin yaşanacağını umduklarını belirten Seyyar, "Önümüzdeki günlerde Vietnam'a da ihracat izninin çıkması için yoğun bir uğraş içindeyiz. Elbette ki bu yöndeki çalışmalar adım adım takip edilerek sonuca bağlanması sağlanmalı ve bu piyasalarda da Türk ürünleri en iyi şekilde raflarda yerlerini almalıdır, ürünlerimizin kalitesi ve nefaseti ile bu piyasalarda da hakim olacağından hiçbir şüphem yoktur. Yavaş yavaş bizlere şimdiye kadar kapalı olan kapıları açma niyetindeyiz” dedi.

Zaman içinde sektörün tek bir pazara bağımlı olmasının zararını bizzat Rusya krizinden sonra gördüklerini aktaran Seyyar, şunları kaydetti:

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.