GÜNCEL Haber Girişi : 16 Mart 2018 14:12

Türk Milletinin Bir Oluşunun Adı: Çanakkale

Türk Milletinin Bir Oluşunun Adı: Çanakkale
Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Faruk Ocak’ın, “Türk Milletinin Bir Oluşunun Adı: Çanakkale” yazısı:

Türk Milletinin Bir Oluşunun Adı: Çanakkale

KAFKAS HABER AJANSI

Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Faruk Ocak’ın, “Türk Milletinin Bir Oluşunun Adı: Çanakkale” yazısı:

Bir milletin topyekûn ölüme koşmasının adıdır Çanakkale… Yüzyıllarca süren yokluklar, yenilgiler, geri çekilmeler sonunda ana yurdunda namusunu korumak için tüm varlığıyla savaşmasıdır. 10 milyonluk bir milletin genciyle, yaşlısıyla, çoluğuyla çocuğuyla, kadınıyla, erkeğine hayatından vazgeçmesidir.

Çanakkale, Anadolu’nun cefakar analarının evlatlarının saçına kına yakarak vatana feda ettiği kutsal savaşın adıdır. Ellerinde kitap olması gereken 13-14 yaşındaki çocukların eline silahı alarak savaşmaya koştuğu yerdir. O yer ki eğer kaybedilirse bir imparatorluğun, hatta bir milletin sonunu getirecek yerdir. O yer ki Anadolu insanının namusunu koruyan son kapıdır. Son kaledir.

Çanakkale, iki dakika sonra öleceğini bildiğin halde ölümü umursamadan Allah’a zafer için dua etmektir. Vatanı için, çocuğu için, eşi için, milleti için hayatından vazgeçen isimsiz kahramanların destanıdır. İsimsiz, kefensiz, mezarsız yüzbinlerce kahramanın öyküsüdür.

Çanakkale, Türk’ün Kürt’ün, Laz’ın, Çerkez’in sırt sırta vererek savaştığı yerdir. Tüm etnik kimliklerin, mezheplerin ortadan kalkarak tek vücut olan bir milletin hayat mücadelesidir. Bu mücadelede Kürt de vardır. Laz da vardır. Türk’te vardır. Hepsi yan yana, aynı siperde, aynı tastan çorba içerek vatanları için savaştılar. Hem de hayatlarını hiçe sayarak… Geleceklerinden vazgeçerek…

Çanakkale, Seyit Onbaşı’nın, Yahya Çavuş’un, Ezineli Yahya’nın ve ismini bilmediğimiz yüzbinlerce Anadolu evladının yırtık üniformalarıyla batıya verdiği derstir. Eğer bir milletin inanırsa hiçbir kuvvetin yenemeyeceğinin ispatıdır. Söz konusu vatansa, gerisinin teferruat olduğunun dünyaya ilanıdır.

Çanakkale, oğlunu, eşini savaşa yollayan yüzbinlerce Anadolu kadınının duasıdır. Evladını kaybeden ananın, yamuklunun, babasının yerini dolduran evladın ağıtıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.