GÜNCEL Haber Girişi : 14 Ekim 2023 19:47

Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları

Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları
Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığının Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından 15-20 Ekim 2023 tarihleri arasında bölgemizde yapılacak olan "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları" hakkında kamuoyu bilgilendirme açıklaması

Kuduz, hem hayvanların hem de bizlerin hayatını tehdit eden, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Şuur kaybı, huzursuzluk ve felçler şeklinde kendini gösterir. Ülkemizde kuduzun iki ana kaynağı köpekler ve son yıllarda da tilkilerdir. Hastalık bu hayvanlar yolu ile insanlara ve diğer hayvanlara yayılır.

Kuduz hastalığından korunmada aşılama en etkin yöntemdir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı, tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Tilkiler köfte şeklindeki aşı yemleri kullanılarak, diğer hayvanlar ise şırınga ile aşılanmaktadır. Vatandaşlarımızın kuduz şüphesi bulunan hayvanlarla temas etmeleri durumunda derhal en yakın sağlık birimine başvurmaları gerekmektedir.

Bölgemizde15-20 Ekim 2023 tarihleri arasında kuduz hastalığının yayılmasının önlenmesi amacıyla yaban hayatında yönelik oral aşı atım çalışmaları yapılacaktır. Bu çalışmada uçaklar aracılığı ile tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara aşı yemleri atılacaktır. Vatandaşlarımızı özellikle de çocukları bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarıyoruz. Kapsülün içindeki aşı gözle veya ciltte yeralan açık bir yarayla temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Havadan yaban hayatına yönelik atılan aşı yemi tilkilerde ağız yoluyla kullanılan SAD B19 suşu ile üretilmiş attenue canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan mukus membran ve lenf sistemi yolu ile tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır.

İnsan yaşam alanlarında bulunan bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerekir. Aşı yeminin yani köftenin kendisi insan sağlığına zararlı değildir; fakat sözkonusu aşı yemine insan teması sonucu insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltacaktır.

Açılmış- yırtılmış bir aşı kapsülüne dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Aşı özelllikle tilkiler için geliştirildiğinden içerdiği doz bir kediyi veya köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değil. Bölgemiz üreticilerinin aşılama tarihlerine takip eden 1 hafta süreyle sahipli köpekleri başıboş bırakmamaları önemlidir.

Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmanın vakti geldi.

Görev Hepimizin...

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Ercan Ödül

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.