GÜNCEL Haber Girişi : 12 Eylül 2023 00:52

Yarım asırlık demirci dede zamana direniyor

Yarım asırlık demirci dede zamana direniyor
Yarım asırlık demirci dede zamana direniyor KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yarım asırlık demirci dede zamana direniyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ta 71 yaşındaki sıcak demir ustası Maksut Ak, mesleğinin her geçen yıl yok olmaya yüz tuttuğunu, artık çırak dahi bulamadığını söyledi.

Kars Yusufpaşa mahallesinde demircilik mesleğini yarım asra sığdıran 53 yıllık usta Maksut Ak yaktığı ateşte demiri işliyor. Gelişen teknolojinin mesleğe büyük darbe vurduğunu söyleyen Maksut dede, sabah namazını kıldıktan sonra işyerini açıyor ve kıyafetlerini değiştirip besmele ile işe başlıyor. Kömür ve hava kompresörü ile alevlendirdiği ateşte demire şekil veren Maksut Ak dede, mesleğinde ekmek kazanmanın son yıllarda zorlaştığını belirtti. İşyerinde çalıştıracak bir çırak bile bulamanın sıkıntısını yaşayan Mahsut Ak, şimdilik torunuyla birlikte çalışıyor

Maksut Ak, "1962 yılında buraya geldik. O zamanlar bir kıtlık vardı ve bende nalbant işinde çalıştım halen daha devam ediyorum. 20 yıl kalfalık yaptım ardından da kendime dükkan açtım. Bölgede Tosun usta diye tanınırım. Eskiyle günümüz arasında dağlar kadar fark var. Eski işlerimiz yarı yarıya düşmüş durumda. Meslek şu anda yüzde 20 kalmış diyebiliriz. Nal, gullep, düğme, halka gibi işler yapıyoruz. Yani leşberliğe gidecek aletleri bizler yapıyoruz. Ağaç kapıların gullebini, zırzasını yapıyoruz. Şu anda en çok at nalı yapıyoruz. Bölgemizde at yaygın olduğu için en çok nal işi yapıyoruz.” diye konuştu.

Her işe başlarken besmele çektiğini belirten Maksut dede, “Çekiç vururken ‘Ya Allah’ derim. Zaten besmele dilimizden düşmüyor Allah’a şükür. İşim bittikten sonra da bir çay demler ve dinlenirim. Bu meslek bizden sonra zor devam eder. Geriler ama ileri gitmez. Çırak bile bulamıyoruz. Örneğin at nalı çakıyorum ama at bizi dövüyor. İnanın öyle zaman oluyor ki at bizi insan gibi dövüyor ama adam diyor ne olacak ki ‘6 tane mıh’ İşimiz önemsenmiyor. Bu da bizim zorumuza gidiyor.” dedi.

Özlü sözler de söyleyen Maksut dede, “Her şeyin tazesi dostun eskisi ele geçmez. İyi dost ele geçmez. Yemek ile dost olan ölene kadar düşman olur. Gelecek nesillere tavsiyem ise sanat öğrensinler. Meslekten güzel bir şey yoktur. Bir doktor nasıl 50 yıl okuyorsa bunda da 50 yıl çamlışman şarttır. Rahnmetli Atatürk ne dedi ‘her şey olursun sanatkâr olamazsın.’ Şeklinde konuştu.

Komşu esnaf Şakir Uyusun da, “Biz Maksut dedemizi Tosun Usta diye tanırık. Ben kendimi bildim bileli dedemiz at çakıyor demircilik yapığyor. Maşallah diyelim kendisine. İnşallah gençlere örnek olur vallahi gençlere taş çıkarır. Sabah erkenden işinin başındadır. Bazen de köylere at çakmaya gidiyor.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.