ASAYİŞ Haber Girişi : 05 Nisan 2018 16:07

Yaz Meyveleri

Yaz Meyveleri
Önümüz yaz ve meyvelerin en bol bulunduğu mevsim; peki meyve cenneti ülkemizde en çok yetişen yaz meyveleri hangileri?

Yaz Meyveleri

KAFKAS HABER AJANSI

Önümüz yaz ve meyvelerin en bol bulunduğu mevsim; peki meyve cenneti ülkemizde en çok yetişen yaz meyveleri hangileri?

Dut, incir, kayısı, kiraz, karpuz, kavun, ahududu, böğürtlen, şeftali, üzüm, alıç, çilek, erik, dikenli incir, elma armut gibi meyveler yaz meyveleri arasında sayılabilir.

Yaz Meyveleri:

1- Dut: Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişiyor. Beyaz Dut ve Kırmızı Dut çeşitleri en bilinenleri. Dut meyvesi dalından yenebildiği gibi, pekmezi, pestili, marmelatı, sucuğu yapılıyor. Ülkemizde yetişmesi için ne ilaca, ne gübreye ne de suya ihtiyacı var. Bu yönleriyle dut, en kolay erişilebilecek doğal yaz meyveleri arasındadır. Dut yaprakları ipek böceği üretimi için kullanılır.

2- İncir: Başta Ege bölgesi olmak üzere ülkemizin her yöresinde yetiştirilir. Mübarek sayılan meyvelerden birisidir. İncir meyvesi bağırsakları çalıştırır ve kan yapar. Aynı zamanda incir hamile kalmak isteyen bayanlara tavsiye edilir.

3- Kayısı: Ülkemizde Malatya yöresi başta olmak pek çok yerde kendiliğinden veya üretim yoluyla yetişir. Önemli bir ihracat kalemimizdir. Kayısı meyve suyu sektörü başta olmak üzere reçel, marmelat, pestil ve sucuk imalatında kullanılmaktadır. Kayısı meyvesinin çekirdekleri de ticari olarak değerlidir. Acı kayısı çekirdekleri ilaç sanayinde, tatlı kayısı çekirdekleri pastacılıkta ve çerezcilikte kullanılmaktadır. Kayısının faydaları faydaları arasında; karaciğere iyi gelmesi, bağırsakları çalıştırması, kabızlığa çok iyi gelmesi ve cildi güzelleştirmesi gelir.

4- Kiraz: Ülkemizde pek çok çeşidi yetişen bir yaz meyvesidir. Ağrı kesici, kilo verdirici özelliği vardır.

5- Böğürtlen: Normalde bir yaban meyvesi olan böğürtlenin tarımsal üretimi de günümüzde gerçekleşmektedir. Yaban böğürtlenler içerisinde pek çok antioksidanları ihtiva eder ve ağız yaralarına, karaciğer rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Şurubu, reçeli, marmelatı çok lezzetlidir. Ayrıca böğürtlenin yapraklarından çok lezzetli çay yapmakta mümkündür. Böğürtlen yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve kuvvetli antioksidan özelliği vardır.

Bizim sizler için tüketmenizi önerdiğimiz yaz meyveleri, doğal olması bakımından böğürtlen ve duttur.

Meyve Yerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

1- Meyveler, yemeklerden hemen sonra tüketilmemelidir. Yemeklerden en az 2-3 saat sonra tüketilmedir.

2- Meyvelerin fruktoz adı verilen meyve şekeri içermektedir. Aşırı tüketimi nedeniyle karaciğer yağlanması yapabilir. Bu sebeple meyveler ve tatlılar kesinlikle aynı anda ve aynı gün içinde tüketilmemelidir. İdeal olarak tatlı hiç tüketmeyip tatlı yerine sadece meyve tüketmek daha sağlıklıdır.

3- Meyveler iyice çiğnenmelidir. Çiğnenmeden yutulan meyveler, gaz, şişkinlik, gastrit gibi sorunlara sebep verebilir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.