GÜNCEL Haber Girişi : 30 Mayıs 2023 13:38

Yemiyipsen Gaz Etini Ne Bilesen Lezzetini, Yiyesen Gaz Etini Göresen Lezzetini

Yemiyipsen Gaz Etini Ne Bilesen Lezzetini, Yiyesen Gaz Etini Göresen Lezzetini
Yemiyipsen Gaz Etini Ne Bilesen Lezzetini, Yiyesen Gaz Etini Göresen Lezzetini KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yemiyipsen Gaz Etini Ne Bilesen Lezzetini, Yiyesen Gaz Etini Göresen Lezzetini

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’a artık altın değerinde olan kaz eti yöresel değişler ve duvar yazılarında da şehre gelen misafirlere duyuruluyor.

Hanımeli Kars Mutfağı’nda asılı olan “Yemiyipsen Gaz Etini Ne Bilesen Lezzetini, Yiyesen Gaz Etini Göresen Lezzetini” deyimi müşterilerin dikkatini çekiyor. İşyeri sahibi Çetin Adıgüzel, “Bu bizim yöresel bir deyimimizdir. Gerçekten de öyle. Eğer kaz etini yiyememişsen lezzetini bilemezsin. Orijinal kaz tadı her zaman restoranımızda bulunan yemektir. Tabii ki Kars’ımızı ziyaret etmek için gelen misafirlerimize orijinal Kars kazı sunumu yapıyoruz.” dedi.

Kazın beyaz etle kırmızı etin arası bir besin olduğunu belirten Adıgüzel, “Yani ne beyaz et ne kırmızı ettir. Ortada bir şey. çok kalorili bir besindir o yüzden kışın daha çok tüketilir. Kars bildiğiniz gibi soğuk bir şehir, kaz etini kışın yiyince onun içeriden verdiği sıcaklık dışarıdaki soğukla vücudu dengeliyor, öyle söyleyeyim. Çok keyifli bir besindir. Yağ ile bulgur pilavı ve kavılcayla pilavı yapılır. Kazın hiçbir şeyi atılmaz, her şeyi değerlendirilir. Tüyü, bağırsakları efendim ayağı, boynu, kanadı, her şeyi değerlendirilir. Tüyü zaten çok önemlidir özellikle mont yapımında ya da yastık yapımında çok kullanılır. Yağıyla da çıkan kazın erimiş yağıyla da bu son dönem doktorlar artık özellikle 50 yaş üstü insanlarda oluşan oynak yerlerindeki rahatsızlıklarda merhem olarak kullandığı, kireçlenmeye birebir olduğu söyleniyor.” Diye konuştu.

Çetin Adıgüzel daha sonra şunları söyledi:

“Biz Kars aşığıyız, ben Kars’ı terk etmedim. Ömrümün son anına kadar da burada yaşamayı düşünüyorum. Anadolu'muzun en üst noktasında olan serhat şehrimiz Kars, maalesef çoğu şeyden mahrum. Ama biz buna rağmen havası temiz, suyu, temiz, insanları sıcak iklimle ters orantılıdır. Kars soğuk ama insanları sıcaktır. Kars’a her türlü gezmeye gelen, yurt içinden ve yurt dışından bütün misafirlerimizi ağırlıyoruz. Biz onlara müşteri demiyoruz onlar bizim misafirimizdir. Memnun olarak buradan göndermeye gayret ediyoruz. Hem kaz etiyle damaklarına hem de türkülerimizle kulaklarına hitap edip güzel Kars anılarıyla göndermeyi düşünüyoruz. Hanımeli Kars Mutfağı olarak da bunu başardığımızı düşünüyorum. Eşim Dilek Hanımla beraber gelen insanları mutlu gönderiyoruz”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.