GÜNCEL Haber Girişi : 08 Aralık 2023 23:37

Yok olmaya yüz tutmuş tarihi el değirmeni

Yok olmaya yüz tutmuş tarihi el değirmeni
Yok olmaya yüz tutmuş tarihi el değirmeni KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yok olmaya yüz tutmuş tarihi el değirmeni

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta yok olmaya yüz tutmuş tarihi el değirmeni kadınların eliyle yaşatılmaya devam ediliyor. Binlerce yıldır buğday, mısır ve arpanın öğütülmesi için kullanılan el değirmeni kadınların eliyle yeniden hayat buluyor.

Eskiden annelerimizin bununla bulgur, mısır, arpa öğütürlerdi. Şimdi sapı bir tarafta taşı bir tarafta görülüyor. Bazı turizm bekanlarını sösleyen el değirmeni bir zamanlar o kadar kıymetliydi ki herkeste bulunmazdı. El değirmeni evden eve dolaşırdı. Kimin ihtiyacı olsa ona verilirdi ve İmce usulü ile komşu kadınlar birbirine yardım ederdi. Bulgur, mısır ve arpalar el değirmenleriyle öğütüldüğünde kulağa hoş gelen bir ses çıkardı. Herkes anlardı ki akşam yemek ziyafeti var. Tahıl ürünleri kadınlarımızın maharetli elleriyle sofralırımızı süslerdi. Doğal ve organik beslenirdik.

Şimdilerde ise el eğirmeni faal olarak kullanan aile sayısı fazla değil. Selim ilçesinin Kekeç köyünde Menice Başkaya el değirmenini aktif olarak kullanıyor. Çocuklarına ve torunlarına yöresel eski Kars yemeklerinden yaparak doğal beslenmelerini sağlıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.