BÖLGE Haber Girişi : 02 Mart 2024 01:42

“Zavot” Rusça’da “Fabrika” demek

“Zavot” Rusça’da “Fabrika” demek
“Zavot” Rusça’da “Fabrika” demek KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

“Zavot” Rusça’da “Fabrika” demek

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp, eski adı Zavot olan Boğatepe köyünde yeniden hayvancılığa kazandırılan Zavot ırkı ineklerin önemini anlattı. Rusça’da Fabrika anlamına gelen Zavot ineklerinin yaygınlaştırılmasıyla ilin ve ülkenin önemli bir gelir kaynağına dönüşeceğini söyledi.

Zavot ırkının Kars’a özgü bir ırk olduğunu belirten Eren Alp, Kars’ın Zavot ismiyle markalaştığını ifade etti. Alp, “Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun çok büyük emekleri var. Eskiden burada Rusya’ya öküz ithalatı yapılıyordu. Gerek ithalatta gerekse üretimde aslında bizlere önemli bir miras bırakmışlardır. Bizlerde dededen torunlara gelen bu mirası yaşamaya ve yaşatmaya devam etmeyi sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bizler aslında Kars’a özgü olan bu ırka sahip çıkmamız gerekmektedir. Zavot ırkını diğer ırklardan ayran en büyük özelliği sütündeki protein oranının 4.3 ve 4.5 arasında olmasıdır. Biliyorsunuz marketlerden süt alanlar için konuşuyorum aldığımız sütlerin üzerine yazar protein değeri 3.6 dır. Ama Zavot ırkında 4.5 protein değeri var.” dedi.

Gerek Büyük Boğatepe gerekse Küçük Boğatepe köylerinde şimdiye kadar tarlalarda kimyasal gübre kullanılmadığının altını çizen Eren Alp, “ bakın bu çok önemli şu ana kadar tarlalarına piyasada bulunan gübrelerden kullanmamışlar. Tamamıyla doğal olan hayvan gübreleriyle tarlaları beslemişler. İşte bu köylerde böyle bir Doğallık var. Bu kadar doğallığın birleştiği bir yerdir. Kars’mızın marka yüzü Boğatepe’den yetiştiricilerimize bütün karslılara buradan bir mesaj veriyoruz: Boğatepe üretimin kalbidir.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.