KARS Haber Girişi : 31 Mayıs 2020 01:00

Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4

Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4
Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4

Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarih Araştırmacısı Yazar Sultan Aydın’ın, “1950-1960 Yıllarında Görev Yapan Gazi Kars’ın Belediye Başkanları 4” yazısının son bölümü:

 8-GAZİ KARS’IN SEKİZİNCİ BELEDİYE BAŞKANI  NEVRUZ GÜNDOĞDU ‘NUN GÖREV YAPTIĞI YILLAR  (1950-1953 )

NEVRUZ GÜNDOĞDU ‘NUN HAYAT HİKAYESİ 

Nevruz Gündoğdu 1915’te  Çıldır da doğdu. Babası Mehmet Efendi, annesi Emine Hanımdır. Kars’a yerleşen Nevruz Gündoğdu Naima Hanım ile olan evliliğinden Özkan, Erkan ve Özden adında üç çocuğu oldu.  Nevruz Gündoğdu 1 Kasım 1936 da Subay Okuluna girerek 30 Nisan 1937 de asteğmenliğe ve aynı yılın sonlarına doğru teğmenliğe yükseldi.

                1942 de üsteğmenliğe terfi eden Nevruz Gündoğdu 1945`e kadar orduda hizmet vermeye devam etti.1945 de ordudaki görevine ara veren Nevruz Gündoğdu, Kars başta olmak üzere çeşitli vilayetlerde öğretmenlik vazifesinde bulundu.

 Nevruz Gündoğdu 1 Ekim 1950 de Kars Belediye Başkanlığı’na seçildi. 27 Haziran 1953’te görevinden ayrıldı.  1956 ‘da Kars Ticaret Borsası Komiserliğine atanan Nevruz Gündoğdu, 1960 da emekli oldu. 1965’ te İstanbul da vefat etti.

Kaynakça:

 PROF.DR. Selçuk URAL,Hazine DOĞUALP

9-GAZİKARS’IN DOKUZUNCU BELEDİYE BAŞKANI   BAKİ GÜNDOĞDU ‘NUN GÖREV YIL

( 1953- )

     BAKİ GÜNDOĞDU ‘NUN HAYAT HİKAYESİ

Baki Gündoğdu`nun hayatıyla ilgili herhangi bir belge bulunmamakla birlikte 27 Haziran 1953’ te Nevruz Gündoğdu`nun ayrılmasından sonra belediyeye başkanlık ettiği bilinmektedir.

27 Ağustos 1953 te başkanlığa seçildi.Ancak belediyeye ait Gazyağı Ambarında yaşanan talihsiz yangın Baki Gündoğdu`nun başkanlığının sonunu getirdi.

Yangında 29 kişinin ölmesi ve Baki Gündoğdu da dâhil 44 kişinin yaralanmasının faturası Baki Gündoğdu, Zabıta Memuru Aliyar Ünal ve Depo Memuru Latif Apaydın a çıkarıldı ve adı geçen kişiler tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı.

Dört yıl süren yargılamanın ardından beraat etse de görevini sürdürme imkânı kalmadı

Kaynakça:

(HAZİNE DOĞUALP)

10-GAZİ KAR’IN  ONUNCU BELEDİYE BAŞKANI TANRIVERDİ GÖKÇAY ‘IN GÖREV YAPTIĞI YILLAR (1953-1955)

  TANRIVERDİ GÖKÇAY ‘IN HAYAT HİKAYESİ

Tanrıverdi Gökçay 1916’da  Gümrü`de doğdu. Annesi Hadicebani Hanım, babası Haşim Beydir. İki kardeşi bulunan Tanrıverdi Gökçay, 1954 te bir yıl süren bir evlilik yapmıştır.  Eğitim hayatı oldukça uzun süren Tanrıverdi Gökçay 1940’da Ankara Ziraat Fakültesi’nden yüksek mühendis olarak mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından memuriyete başlayan Tanrıverdi Gökçay, aynı yıl Yedek Subay okuluna kaydoldu. 1942 de okuldan teğmen olarak mezun olmuş ve Tarım Bakanlığı nda göreve başladı. 1948 de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi nden mezun olarak 1950 de avukatlık mesleğine adım attı.

 Tanrıverdi Gökçay 3 yıllık avukatlık deneyiminin ardından 1 Kasım 1953 te Kars Belediyesi’nin onuncu başkanı oldu.Bu görevde iki yıl kaldı.

Başkanlığın ardından memuriyete dönen ve İstanbul Bölge Ziraat Okulu’nda çalışmaya başlayan Tanrıverdi Gökçay, 1965’te Türkiye Süt Endüstrisi ne Hukuk Müşaviri olarak tayin edildi.Emekli olduktan sonra Çanakkale de ikamet eden Tanrıverdi Gökçay, 13 Nisan 2007 de burada vefat etti.

Kaynakça:

PROF.DR. Selçuk URAL,Hazine DOĞUALP

11-GAZİ KARS’IN  ON BİRİNCİ BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI ALACA ‘NIN GÖREV YAPTIĞI YILLAR (1955-1957)

  İSMAİL HAKKI ALACA`NIN HAYAT HİKAYESİ

İsmail Hakkı Alaca 1907`de  Digor’da doğdu. Annesi Fatma Hanım, babası Tayyar Bey dir.1953 te Ruhiye Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten Berin, Fatma Nevin, Emsal, Besra adında beş çocuğu olmuştur.

 İsmail Hakkı Alaca 1 Kasım 1936 da orduya girerek 1945 e kadar askerlik vazifesine devam etti.

     Bu arada İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakülteeğitimini sürdüren İsmail Hakkı Alaca, avukatlık, Palu Sorgu Hâkimliği, Garzan ve Kağızman Savcılığı, Bolu Savcı Yardımcılığı ve Burdur Asliye Ceza Hâkimliği gibi görevlerde bulundu.

1955 seçimlerinde Demokrat Parti nin adayı olarak 17 Kasım 1955 te Belediye Başkanlığına seçildi.Belediye başkanlığında Demokrat Parti de aktif rol alan İsmail Hakkı Alaca, Adnan Menderes ile yakın ilişkiler geliştirdi.

     İsmail Hakkı Alaca belediye başkanlığını sürdürürken 1957 de Demokrat Parti nin Kars milletvekilliğine aday oldu.Bu yöndeki çabalarını daha sonrada devam ettirerek 13. ve 14. Dönem TBMM de (1965-1973) Kars milletvekili olarak görev aldı.Yetmiş yıllık hayatına çeşitli işler sığdıran İsmail Hakkı Alaca 8 Kasım 1977 de vefat etti. Ruhiye Hanım cihangir zade İbrahim AYDIN beyin kızıdır .Kendileriyle Tanıştım.

Kaynakça:

PROF.DR. Selçuk URAL,Hazine DOĞ  TBMM. ARŞİVİ

12-GAZİ KARS’IN ON İKİNCİ BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ERENGÜÇ ‘ÜN GÖREV YAPTIĞI YILLAR (1957-1960 )

  YUSUF ERENGÜÇ ‘ÜN HAYAT HİKAYESİ

Yusuf Erengüç 1922 de Kars ta doğdu. Annesi Telli Hanım, babası Ali Bey dir. Yusuf Bey in Neriman Hanımla evliliğinden Şahin Selçuk, Reşit Haluk, Telli Meral ve Yüksel Zuhal adında dört çocuğu oldu.

Yusuf Erengüç 1945’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi nden mezun oldu. Bir yıl avukat olarak çalıştıktan sonra Hâkim Namzedi olarak Kars a ve 1948’de Artvin Hâkimliğine tayin edildi.1953 te yeniden başladığı avukatlığı dört yıl devam ettiren Yusuf Erengüç 2 Şubat 1957 de Kars Belediyesi Başkan Vekilliğine getirildi

 10 Şubat 1958’de ise başkanlığı Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı.Kars Belediyesi nin 12. Başkanı olarak çalışırken 27 Mayıs 1960’ta gerçekleştirilen askeri darbe üzerine 1 Haziran 1960 da görevden ayrılmak zorunda kaldı.

Bir süre serbest avukatlık yapan Yusuf Erengüç, 1973 yılına kadar Orman Bakanlığında Hukuk Müşavirliği görevinde bulundu. 2 Mayıs 2001 de vefat etti.

YARARLANILAN  KAYNAKLAR VE KİŞİLER:

1-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

2-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

3-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

4-)PROF DR. M.FAHRETTİN KIRZIOĞLU İBRAHİM AYDIN BEY MİLLİ MÜCADELEDE KARS, ATATÜRK İLE İLGİLİ BELGELER

5-)PROF DR. SELÇUK URAL –HAZİNE DOĞU ALP

6-)PROF DR. ALİ KAFKASYALI  -İRAN TÜRKLERİ

7-)DOÇ DR. AHMET ENDER GÖKDEMİR CENUBİ-GARBİ KAFKAS HÜKÜMETİ

8-)SAMET AĞAOĞLU BABAMIN ARKADAŞLARI

9-)VEDAT AKÇAYÖZ – YILDIRIM ÖZTÜRKKAN

10-)DR. AYHAN TANILLI-MEHMET TALINLI

11-)ÖĞRETMEN KEMAL ALİN-SERKAN ERTEN

12-)AKİF ÇİCEĞİN AİLESİ-TURAN ÇİCEK

        1921- 1960YILLARI ARASINDA GAZİ KARS’IN  ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARININ HAYAT HİKAYESİNİ SİZ  OKUYUCULARIMIZA   SUNMAK İSTERKEN  YARARLANDIĞIM KURUM VE  KİŞİLERE TEŞEKKÜRLERİMİ VE SAYGILARIMI ARZ EDERKEN BAŞTA KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR.SELÇUK URAL VE TENZİLE DOĞU ALP,VEDAT AKCAYÖZ,YILDIRIM ÖZTÜRKHAN ,FEN LİSESİ MÜDÜRÜ  KEMAL ALİN,ÖĞRETMEN İBRAHİM ÇAPAN,SERKAN ERTEN,VE TURAN ÇİÇEĞE YARDIMLARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜRLERİMİ ARZ EDERİM.

Kars Belediye Başkanları İnceleme Dizi Yazımda;   

YARARLANDIĞIM KAYNAKLAR VE KİŞİLER:

1-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

2-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

3-)FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDEN HATIRALARIM

4-)PROF DR. M.FAHRETTİN KIRZIOĞLU İBRAHİM AYDIN BEY MİLLİ MÜCADELEDE KARS, ATATÜRK İLE İLGİLİ BELGELER

5-)PROF DR. SELÇUK URAL –HAZİNE DOĞU ALP

6-)PROF DR. ALİ KAFKASYALI İRAN TÜRKLERİ

7-)DOÇ DR. AHMET ENDER GÖKDEMİR CENUBİ-GARBİ KAFKAS HÜKÜMETİ

                                                                      SON

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.