KARS Düzenleme Tarihi : 10 Aralık 2020 17:04 Haber Girişi : 10 Aralık 2020 17:05

Haydar Aliyev, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kars’ta anıldı

Haydar Aliyev, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kars’ta anıldı
Haydar Aliyev, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kars’ta anıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Haydar Aliyev, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kars’ta anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Azerbaycan’ın kurucu milli lideri Haydar Aliyev, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kars’ta da anıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen anma töreninde, Azerbaycan ordusunun Ermeniler tarafından işgal edilen Karabağ topraklarını geri alınması nedeniyle verdiği 44 günlük savaşta şehit olan 2 bin 783 şehit de anıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda düzenlenen anma programında, Başta Haydar Aliyev olmak üzere tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve Azerbaycan ile Türkiye milli marşları birlikte okundu.

Azerbaycan Diller Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Aynur Babaşova Beşkonak’ın, sunduğu anma programında, Haydar Aliyev’in kısa yaşam öyküsünü anlatan slayt gösterisi de sunuldu.

Pandemi koşullarında gerçekleştirilen anma programına; Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, 14. Mkz. Piy. Tug. Kom. Tuğ. Gen. Özgür Nuhut, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, Cumhuriyet Baş Savcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın katıldı.

BAŞKONSOLOS GULİYEV, “AZERBAYCAN ZAFERİ VE HÜZNÜ BİRLİKTE YAŞIYOR”

Anma programında konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, bugün Azerbaycan Türklerinin Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’i 17 yıl önce kaybetmenin hüznünü ve zafer bayramının coşkusunu birlikte yaşamakta olduğunu söyledi.

Bu zaferin temellerini Haydar Aliyev'i attığını da belirten Guliyev, “Bugün Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Zafer Bayramı kutlanmaktadır. Bu zafer gününde bugünü bize yaşatan Haydar Aliyev’i anmakla aslında bu zaferin temellerini atan büyük şahsiyetin tarihimize attığı imzaya da tanıklık etmekteyiz. Bugün Merhum Aliyev’i andığımız gibi büyük zaferimizi de kutlamanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz.” dedi.

ALİYEV, BUGÜNKÜ ZAFERİN TEMELLERİNİ ÖMRÜ BOYUNCA ATTI

Bugün Azerbaycan’da kutlanan zafer coşkusunun temellerinin Ulu Önder Haydar Aliyev’in ömür boyu yürüttüğü siyasetten kaynaklandığına da dikkat çeken Başkonsolos Guliyev, “Bugün Azerbaycan’ın umum milli lideri büyük siyasetçi Haydar Aliyev’i 17 ölüm yılında minnet ve hürmetle anıyoruz. Bugün aynı zamanda Bakü’de her iki Cumhurbaşkanlarımızın iştirakleriyle zafer bayramını kutluyoruz. Azerbaycan’ın kurucusu Haydar Aliyev’i 17 ölüm yıl dönümünde anmamız Zafer Günümüz ile aynı güne denk gelmiştir. Bugün Azerbaycan’da zafer bayramını temin eden Ulu Önder Haydar Aliyev’in ömür boyu yürüttüğü siyasettir ki bugün bu zaferi kutluyoruz. Kendi hayatını milletine ve devletine adayan Aliyev, 1969 yılından itibaren Azerbaycan’da bütün sahalarda ciddi ve güçlü gelecek sunacak temelleri attı. Bunlar üzerinde inşa edilen bağımsız ve müstakil bir Azerbaycan kurma planlarını öz kalbinde yaşattı. O arzularına ulaşmak için Azerbaycan’ın iktisadını, tarımını, ordusunu güçlendirmek için üstelik o zor yıllarda çok ciddi mücadeleler başlatarak, bütün sahalarda reformlar yapmıştır. Bağımsızlık devrinde de 1993 yılından itibaren ikinci defa iktidara gelen Haydar Aliyev, Azerbaycan’da özellikle önem verdiği hususların başında ordu kuruculuğu gelmekteydi. Bu konuda Sovyetler döneminde ordu mektepleri ve harp okullarına eğitim almaları için gençlerimiz gönderiliyordu. Bağımsızlık döneminde ise bu ağırlığı esasen dost ve kardeş ülke Türkiye’deki harp okullarına daha çok önem verilmiştir. Ki bugün Ermenistan ile olan savaşta Türkiye'deki harp okullarından mezun olan askerlerimiz büyük rol üstlenmiştir. Çünkü O’nun attığı temeller üstüne O’nun oğlu, kanını taşıyan yüksek tahsil almış, dünyada kendini büyük siyasetçi olarak tasdiklemiş olan Devlet Başkanımız İlham Aliyev de bu temeller üzerine inşa ettiği binaya bugün zafer bayrağını dikmiş oldu. Bu 44 günlük savaşın ardından elde ettiğimiz zaferde emeği olan dost ve kardeş ülke Türkiye Devletimiz vardı. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da büyük bir cesaretle Azerbaycan’ın yanında olduğunu gösterdi. Aynı zamanda hükümetin ve Türkiye halkının destekleri bugünde devam etmektedir.

Bugünkü zaferimizle dünya bir kez daha Türk olarak savaşabildiğimizi ve adaletli olduğumuzu göstermektedir. Bu saatlerde Bakü’de Ermeni ordusunun mahfolduğu gösterilmektedir. Bugün orada Ermenilerin silahlarının, bizim silahlarımızın ve Türk gücünün karşısında ne kadar zayıf kaldığı ortaya konulmaktadır. Bu durum gelecekte birçoklarına ders olacak ki bize ve bizim topraklarımıza uzanan eller o an kesilecektir.

Aliyev, bütün ömrünü devletine adamakla bugün devletimizin ciddi manada dünya medyasında bağımsız bir devlet olarak, güçlü bir devlet olarak kendi sözünü söyleyebilen bir devlet olarak ortaya koyabilmiştir. Biz çok hoş bir devirde yaşıyoruz ki bu tarihlerin canlı şahitleri olduk. Bundan sonrada bizim üzerimize düşen asıl vazifelerden biri de gençlerimize bu tarihi canlı canlı anlatabilmek ve bu duyguları yaşatabilmektir.

Bu vesile ile başta Merhum Aliyev olmak üzere 44 günlük savaş sonrasında 2 bin 783 şehidimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimiz Haydar Aliyev’in siyasetini tamamlayarak Devletimizin Ermeniler tarafından işgal edilen topraklarının yüzde 20’sini canları pahasına geri almış olduk.” Dedi.

VALİ ÖKSÜZ, “HAYDAR ALİYEV, ‘İKİ DEVLET, BİR MİLLET’ŞİARIYLA ÖLÜMSÜZLEŞMİŞTİR”

Başkonsolos Aliyev’in ardından konuşan Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz de, Ermenistan ile yaşanan savaşta şehit olan askerleri ve merhum Haydar Aliyev’i rahmetle andıklarını söyledi. 

Azerbaycan’ın kurucusu Haydar Aliyev’in “İki Devlet, Bir Millet” şiarıyla ölümsüzleşmiş olduğunu da söyleyen Vali Öksüz, “Merhum Haydar Aliyev, unutulmaz bir lider ve önemli bir devlet adamıdır. Bugünkü modern Azerbaycan’ın oluşmasında ve Türk dilini, zengin kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için büyük mücadele vermiştir. Onun isabetli ve cesur kararları sayesinde Azerbaycan, sil baştan bir devlet haline ve bugünkü konuma gelebilmiştir.

Bugün; Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanamayacak nitelikte olan bir kardeşlik bağı oluşmuşsa, bunu merhum Aliyev’e borçluyuz ve bu kardeşlik bağı, “İki Devlet, Bir Millet” şiarıyla ölümsüzleşmiş durumdadır.

Azerbaycan’ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğinin sağlanması, sosyo-ekonomik, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleşmesi doğrultusunda dost ve kardeşi olan Türkiye ile çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verilmiştir.

Merhum Haydar Aliyev’in hayattayken aldığı önemli kararlar, bugün Türkiye ile Azerbaycan’ı dünya siyasetinde çok stratejik bir noktaya getirmiştir.

Merhum Haydar Aliyev’in deyimiyle “Bir millet, iki devlet” olan Türkiye ve Azerbaycan olarak sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik ve savunma alanlarında stratejik ilişkilere sahibiz ve bu ilişkilerimiz her geçen gün de gelişmektedir.

Asrımızın projeleri olarak nitelendirilen; TANAP Projesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından çok büyük önem taşımaktadır.

Nitekim son olarak Ermenistan tarafından işgal edilen Karabağ’ın geri alınması için Azerbaycan’ın verdiği haklı mücadeledeki dayanışma, yardımlaşma ve işbirliğimiz bunun en güzel örneklerindendir. Bu zafer, hepimizi mutlu etmiştir, gururlandırmıştır.

Türkiye ve Azerbaycan tarih boyunca, her zaman iki dost ve kardeş ülke olmuştur ve öyle de kalacaktır.

Merhum Haydar Aliyev’i 17’nci ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğun, kardeşliğin ve her konudaki stratejik ortaklığın ilelebet süreceğine inanıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.