KARS Düzenleme Tarihi : 11 Kasım 2020 14:33 Haber Girişi : 11 Kasım 2020 14:33

Tüm Dünya 2 Türk Bilim İnsanının Bulduğu Koronavirüs Aşısını Konuşuyor

Tüm Dünya 2 Türk Bilim İnsanının Bulduğu Koronavirüs Aşısını Konuşuyor
Tüm Dünya 2 Türk Bilim İnsanının Bulduğu Koronavirüs Aşısını Konuşuyor KAFKAS HABER AJANSI / OZAN AYKUTALP

Tüm Dünya 2 Türk Bilim İnsanının Bulduğu Koronavirüs Aşısını Konuşuyor

KAFKAS HABER AJANSI / OZAN AYKUTALP

Türk bilim insanlarının kurucusu olduğu, merkezi Almanya’da bulunan biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ABD’li ilaç firması Pfizer ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısı tüm dünyada konuşulmaya devam ediyor. Aşıyı geliştiren 2 Türk bilim insanı ise dünya basınında adından söz ettirmeyi başardı.

Merkezi Almanya’da bulunan ve kurucuları arasında 2 Türk bilim insanının da bulunduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioTech’in ABD’li ilaç firması Pfizer ile birlikte geliştirdiği yeni koronavirüs aşısı tüm dünyada konuşulmaya devam ederken aşının geliştirilmesinde ana sorumluluğu üstlenen 2 Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci isimlerini Amerikan basınında söz ettirmeyi başardı.

 

İşte Yeni Koronavirüs Aşısı Yüzde 90 Oranında Etkili

Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin hazırlanma aşamasında büyük katkılarının olduğu yeni koronavirüs aşısı BNT162b2 ile ilgili konuşan Oxford Üniversitesi Tıp Profesörü John Bell, Türk bilim insanlarının geliştirdiği yeni koronavirüs aşısının inanılmaz düzeyde etkinlik gösterdiğini, bu aşı sayesinde önümüzdeki bahara kadar her anlamda normale dönebileceğimizi söyledi. Aşı ile ilgili yapılan klinik çalışmalar ise aşının yüzde 90 oranında etkili olduğunu gösterdi.

ABD’nin En Büyük Gazetelerinden Birinin Kapağında 2 Türk

 

Türk asıllı iki bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci geliştirdikleri yeni koronavirüs aşısı ile tıp dünyasında isimlerinden fazlasıyla söz ettirmeyi başarırken, Amerikan basını da Türk bilim insanların b u başarısı karşısında sessiz kalmadı. Ülkenin en bilinen gazetelerinden biri olan The Times, ‘Aşı da dönüm noktası. Önümüzdeki bahar da normal yaşamı müjdeliyor.’ Şeklindeki başlığı ile Türk bilim insanlarının aşı çalışmaları ile ilgili yeni başarısına değindi.

Doktor Şahin Aşı İle İlgili Merak Edilenleri Anlattı

 

Türk doktorlarının bulduğu yeni koronavirüs aşısı gündemde kalmaya devam ederken aşı çalışmalarında büyük emeği geçen Prof. Dr. Uğur Şahin aşı ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. Doktor Şahin, koronavirüse karşı yüzde 90 etkili olan yeni aşının üretim süreci ile ilgili olarak artık son aşamada olduklarını, Avrupa İlaç Ajansı EMA ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’dan gelecek onayı beklediklerini söyledi. Doktor Şahin, yeni koronavirüs aşısının 2021’in ilk altı ayında 300 milyon doz olarak dağıtımının planlandığını söylerken, her şey yolunda giderse 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 1,5 milyar doz aşının üretilip tüm dünyaya dağıtılacağını söyledi.

‘Türkiye İçin de Yeterince Aşı Ayırmayı İstiyoruz’

Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni koronavirüs aşısı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmeleri gerektiğini söylerken, ‘Bir protokol imzalandığı takdirde Ocak-Şubat-Mart aylarında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğunu bildirdiği takdirde Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz.’ Dedi.

 

Uğur Şahin ve Özlem Türeci Kimdir?

Yeni koronavirüs aşısı tıp dünyasında adından fazlasıyla söz ettirirken aşının hazırlanma aşamasında büyük emeği geçen Türk çift ile ilgili sorularda artmaya devam ediyor. Peki Uğur Şahin ve Özlem Türeci kimdir?

İskenderun doğumlu olan Prof. Dr. Şahin, 4 yaşında iken ailesi ile birlikte Almanya’ya taşınmıştır. Babası Köln’de ki bir otomobil fabrikasında çalışan Şahin eğitim hayatına Almanya’da başlamış, ve tıp eğitimi almıştır. Aslen İstanbul’dan Almanya2ya göç eden bir doktorun kızı olan Türeci ise Almanya’da doğmuştur. Eğitimini Almanya2da tamamlayan Türeci, Şahin gibi tıp eğitimi almış, ikili ilerleyen yıllarda Hamburg’da çalışırken tanışmış ve evlenmişlerdir. Doktorluk yerine immünoterapi araştırmalarına yönelen çift zamanla vücudun kanserle savaşacak antikorlar geliştirmesine yönelik çalışmalara başlamış ve ilerleyen süreçte biyoteknoloji şirketi  BioNTech’i kurmuşlardır.  

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / OZAN AYKUTALP

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.