GÜNCEL Haber Girişi : 10 Mart 2018 19:44

Digor tanıtım filmi

Digor tanıtım filmi
Kars’ın Digor ilçesine kayyum atandıktan sonra yapılan hizmetler ve Digor’un çehresini değiştiren yenilikler kaymakamlık tarafından filme dönüştürüldü.

Digor tanıtım filmi

KAFKAS HABER AJANSI

Kars’ın Digor ilçesine kayyum atandıktan sonra yapılan hizmetler ve Digor’un çehresini değiştiren yenilikler kaymakamlık tarafından filme dönüştürüldü.

ANADOLU’NUN KAFKASLARA AÇILAN KAPISI

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, kültürel tarihi ve doğal zenginlikleriyle bölgenin cazibe merkezi olan Kars ilinin güzide ilçesi; Digor.

Ay-yıldızlı al bayrağımızı cennet vatanımızın Doğu sınırında 52 km’lik hudut boyunca dalgalandırma şerefini taşıyan 1136 km2’lik yüzölçümü ile köyleriyle beraber 23 bin 500 kişiye ev sahipliği yapan tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu sınır ilçesi.

İçişleri Bakanlığı’nca terör ve terör suçları sebebiyle görevinden uzaklaştırılan Digor Belediye başkanlığına Şubat 2017’de Valilik makamınca ilce kaymakamı Mustafa Güngör’ün görevlendirilmesiyle ortaya konulan irade sayesinde Digor İlçesi yeniden inşa ve ihya sürecine girdi. Amacı hizmet etmek olmayan iradeler ithal edilerek kamu kaynakları her kuruşuna kadar Digor halkının İhtiyaçlarına memur kılındı.

Halka hizmet amacı taşımayan zihniyetin görevden uzaklaştırılmasıyla belediye teşkilatının tekrar asli amacına döndürülmesi Digor’da büyük bir değişim ve dönüşümün başlangıcı oldu.

İhmal edilmiş bir kent hayatini rehabilite etmek maksadıyla ilce ana cadde ve sokaklarında buz kırma ve temizleme çalışmaları ilçe ana caddesinde ulaşımın rahatlatılabilmesi için stabilize yol çalışması yapıldı.

İlçenin önemli sorunlarından biri olan çöp ve atık sorununu çözmek için 50.000 TL harcanarak cop konteynerleri ve ayaklı çöp kovaları temin edilip ilçede bir çok noktaya yerleştirildi. sokaklarının çöpten arındırılmasıyla nefes almaya başlayan ilçede sağlıklı yaşam adına hafta sonları dahil her gün düzenli şekilde cop toplama hizmeti veriliyor. Digor halkının yaşamaktan keyif alacağı yeni bir kent tasarımına uygun olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın talimatlarıyla ilçe ana caddesi ve ara sokaklarda 6 bin tonun üzerinde yaklaşık olarak 2.000.000 TL değerinde sıcak asfalt çalışması yapılarak kısa zamanda ilçe merkezi ana arter ve ara sokaklar % 60 derecesinde sıcak asfalta kavuşturuldu.

İlçenin ana caddesinin tasarımı hazırlandıktan sonra 230 bin TL harcanarak kilit parke taşı kaldırım çalışmalarına başlandı. Yürümenin dahi zor olduğu yollarda 91 bin TL’ye mal olan Ledli Bolart ve taş aydınlatmalarıyla zenginleştirilen kaldırımlar ilçenin cehresini değiştirmekle yetinmeyen prestij cadde projesi Digor halkının gönlünü kazandı.

“Su hayattır ve en güzel suyu halkla buluşturmak gerekir” sözleriyle yola çıkan başkan vekili Güngör, ilçenin içme suyu isale hattını yeniledi. Bu proje için Bakan Ahmet Arslan’ın talimatlarıyla İller Bankası’ndan 500 bin TL değerinde hibe boru alınarak 248.500 TL’si Belediye kaynakları ile toplamda 748.500 TL’ye mal olan 2017 yılının Ağustos ayında başlanan proje 3 aylık süreçte tamamlandı.

İller Bankası finansmanlığı 1.800.000 TL’ye malalan şehir şebekesinin yenilenmesi ve projenin bitirilmesi sağlandı. İnsanına katkı sağlayacak, hayata dokunsak projeler yürütmeye devam ederek ilçeye estetik bir görünüm kazandırmak adına ana caddede havai enerji ve aydınlatma hatları hizmet sağlayıcı şirket tarafindan600.000 TL’lik bir bütçe ile yer altına alındı ve sokak aydınlatmaları yenilenerek Digor aydınlık geleceğine umutla bakmaya başladı.

İlçede yaşanabilir alanların artırılması adına Erzurum Aziziye Belediyesi’nin katkılarıyla Kardeşlik Köprüsü Projesi başlatıldı. Proje kapsamında 350 bin TL harcanarak Digor’un hak ettiği halkın ve çocukların hoş vakit geçirebileceği sosyal donatı alanları hizmete sunuldu. Digor’a Bir Melek Hoş geldin Bebek” sloganıyla yola çıkılan projede ilçede yeni doğan tüm bebeklerin aileleri ziyaret ediliyor. Proje kapsamında ayrılan 30 bin TL ödenekle bebeğin acil ihtiyaçlarını gideren paketler önceden hazırlanarak alanında uzman personellerin nezaretinde ziyaret edilerek ailelere teslim ediliyor. Bununla beraber halkın milli ve manevi değerlerine uygun sosyal etkinlikler düzenlenerek sosyal belediyecilik örnekleri de sergilendi.

Mahalli nitelikteki kamu hizmetlerinin her mevsim ve her koşulda 24 saat esasıyla sunulabilmesi amacıyla araç parkının uygun hale getirilmesi hedeflenerek Türkiye Belediyeler Birliği’nden 310 bin TL değerinde damperli kamyon ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 250 bin TL değerinde yol süpürme aracı hibe alınarak belediye araç filosuna kazandırıldı.

İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Güngör, Digor’da görev yaptığı süre içerisinde Digor Belediyesi tek amacı Digor halkına hizmet olan kurumsal kimliği oluşmuş, hizmet üretebilme kabiliyeti ve kapasitesi olan bir mahalli idare hüviyetini kazanarak yaklaşık 7 milyon TL’nin üzerindeki yatırımlar ve en önemlisi emek dolu dokunuşlarla temiz, yaşanabilir, kardeşliğin ve içtenliğin hüküm sürdüğü bir Digor için çalışmaya, hizmet etmeye projeler üretmeye devam ediyor.

Cengiz Kurban isimli çiftçi, “Kayyum atandıktan sonra vatandaş yani görüşü ne olursa olsun herkes memnundu.” dedi.

Çiftçi Sabri Güven, “Kaymakamımızdan Allah razı olsun. Çok güzel çalışıyor güzel işler yapıyor” diye konuştu.

Ev hanımı Şaize Özvarış, “Her şey daha güzel. Biz ne yapalım her şeyi fakirlere veriyor. Yol yoktu, su yoktu. Şimdi her şey var. Şimdi Cennet gibi. Elektriğimiz dahil her şey var. Şimdi keyif yapıyoruz. Vallahi keyif yapıyoruz. Allah ona zeval vermesin. Şimdi gelen kaymakamdan razıyız. Allah, Peygamber ondan razı olsun. Elektriğimizi getirdi, yolumuzu yaptı, hastane yaptı. Vallahi her şey yaptı. Biz kaymakamımızdan razıyız.” ifadesini kullandı.

Sınıf öğretmeni Senem Özvaş, “Okulları dışarıda okudum ama 25 yıldır Digor’da yaşıyorum. İlçede önceden park yoktu ama şimdi gelip rahatlıkla bu güzel parkta oturabiliyoruz.” Dedi.

Sınıf öğretmeni Burcu Polatel de, “Bugüne kadar Diğor’un bir ilçe olduğunu anlayamamıştım. Yollarından, etraftaki yapılardan olsun bir ilçe olduğu belli değildi. Ama şu anda etrafımıza baktığımızda daha yaşanabilir bir ilçe haline geldi.” dedi.

Sınıf öğretmeni Ezgi Aydemir Kutay, “Buraya geldiğimizde her hangi bir şekilde asfalt yol yoktu. Bu yılın başında yol çalışmalarına başlandı. Gerçekten de bir çok sorunun önüne geçildi.” diye konuştu.

AK Parti İlçe Başkanı Tuncer Baykız, “Digor hali eskiden çok acıydı. Halkımız tabiri caizse şu anda samimiyetimle söylüyorum hak ettiği hizmeti yeni aldı. 75 senelik ilçe olmamıza rağmen sadece kayyum atandığından bu yana aldı.” şeklinde konuştu.

İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Çankır da, “Sayın Kaymakamımız Mustafa Güngör’den Allah razı olsun. Gerçekten 70 yıldır almadığımız hizmeti 8 aldı almış olduk. 8 ay içerisinde yapılan hizmetten çok memnunuz. Şu anda içme suyumuz bile akıyor.” şeklinde konuştu.

Digor Halıkışlak Muhtarı Cafer Karadağ, “Asfaltı, altyapısı ve tüm ihtiyaçlar kayyum atandıktan sonra giderildi.” dedi.

Digor Bostankale Köyü Muhtarı Nesim Canpolat, “Allah devletimize zeval vermesin. Yolumuzu yaptılar biz çok gurur duyduk. Şimdiye kadar yapılan bir şey yoktu. şu an bütün köylere parke tayı yaptılar köy yolları asfalt oldu. Digor ilçe merkezinde de çok güzel yollar yapıldı. Işıklandırmalar yaptılar. Devletimiz Digor’a çok güzel hizmetler yaptı.” diye konuştu.

Esnaf Özgür Özdinler, “Kaymakam beyin kayyum atanmasından sonra ilçemizde yapılan hizmetler bayağı bir göze geldi. Asfalt yapımı olsun ışıklandırmalar olsun daha önceden de gelen paralarla yapılsaydı belki bugün bu eksikliklerin yerine farklı güzel hizmetler daha yapılacaktı. Yani şu an vatandaş gelen paranın bize harcanmadığını gördü.” ifadelerini kullandı.

Digor Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Güngör şunları söyledi:

“Digor ilçemizdeki görevime Aralık 2016 tarihinde başladım. Terör ve terör suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan Digor Belediyesine Şubat 2017’de Belediye Başkan Vekili olarak Kars Valiliği’nin takdir ve tensipleriyle atandım. Biz görevi devraldığımız süreden itibaren bu süreci Digor ilçesine yeniden inşa ve ihya süreci olarak değerlendirdik. Bu süreçte amacı Digor ilçesine hizmet etmek olmayan terör ve terör destekçilerinin yaratmış olduğu tahribatı giderebilmek amacıyla öncelikle ilçemizin ihtiyaçlarını belirledik ve bu minvalde yeni projeler ürettik. Başta Prestij Cadde uygulaması ve ilçenin en önemli eksiklerinden biri olan içme ve kullanma suyu temini için bütün çabayı sarf ettik. Yaptığımız projelerin Digor’un geleceğini etkilediğini Digor’un daha müreffeh daha huzurlu geleceğe umutla bakan bir ilçe olmasını sağladığını görmek bizleri ayrıca onurlandırıyor. Şahsımı Digor Belediye Başkanlığı görevine layık gören başka Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın başbakanımız ve bakanlar kurulumuza, sayın İçişleri Bakanımıza, ilçemizle alakalı tüm projelerimize ilgisini ve desteğini esirgemeyen Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza bizlere sağlamış olduğu rahat çalışma ortamı sebebiyle sayın Kars Valimize teşekkürlerimi arzeder ve bizleri bağrına basan Digor halkına teşekkürlerimi sunarım.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) – KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.