Digor Ziraat Odası’ndan, Yem Bitkileri Çimlendirme Projesi

Digor Ziraat Odası’ndan, Yem Bitkileri Çimlendirme Projesi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Digor İlçesi’nde Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve ekonomik rahata kavuşturacak önemli bir projeye imza attı. İnternet üzerinde yaptığı araştırmada ağırlıklı olarak Hollanda’da kullanılan yem bitkileri çimlendirme projesini hayata geçirdi.

Digor Ziraat Odası’nın +20 derece sıcaklığındaki bir odada meyve kasaları içerisinde yapmış olduğu deneme ile başarıyı elde edildikten sonra çiftçilerin de bilgilendirilmesine başlandı. Protein değeri de yüksek olan uygulama önümüzdeki günlerde deneme amaçlı köylerdeki ahırlarda hayata geçirilecek. Bu kullanımdan sonra başarının nerede edilmesi ile tüm köylere yayılacak projede çiftçilerin giderlerinin yüzde 70 oranında azalacağı belirtildi. Çiftçiler yem, saman ve ot ihtiyaçlarını bu uygulamayla daha da karlı hale çevirebilecekler.

TOPRAKSIZ ARPA EKİMİ

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, amaçlarının 8 ay ahırda kalan hayvanların yem masraflarını azaltmak ve çiftçilerin ekonomik feraha kavuşturmak olduğunu söyledi.

İsmet Hagi, “Bölgemizde 6-7 ay kış oluyor. Hayvanlarımız bu nedende dolayı içeride beslenmek zorunda kalıyor. Bu da yem, saman ve ot konusunda büyük masraf oluyor. Digor Ziraat Odası olarak ziraat mühendislerimizle bir çalışma yaptık. İnternette de araştırdık. Topraksız arpa ekimi yöntemini bulduk. Bunun denemesini de yaptık. Önce arpamızı sıcak suyla yıkadık. Karanlık ortamda bir gün bekledikten sonra arpamızı Serik ve arpamız 5 günde epeyce boylandı. 7 güde 28 santime kadar uzanıyor. 7. günün ardından hayvanımıza yediriyoruz. 1 kilo arpada 8-10 kilogram arası yeşil ot çıkıyor. Topraksız olduğu için bunu parçalayıp hayvana verebiliyorsunuz. Protein oranı da 28 olan bu ürün bölgemize büyük kolaylık getirecek. Normalde bizim kullandığımız yemlerde protein oranı 14-18 arasıdır” dedi.

BÜTÜN ÇİFTÇİLERİMİZE BUNU ÖNERİYORUZ

Çiftçileri de odaya çağırarak bilgilendirme yaptıklarını aynı zamanda da tarım danışmanları ve mühendislerin köylere giderek çiftçileri bilgilendirdiklerini de anlatan Hagi, “Bunun hiçbir zorluğu olmadığını anlatıyoruz. Çiftçimiz kendi ahırında yapabiliyor. Ahır sıcaklığı 18-30 derece arasında olduğu zaman bu ürünü ahırında yetiştirebiliyor ve günlük olarak hayvanına yedirebiliyor. Şu anda çiftçilerimiz bilmedikleri için biraz endişeliler ama biz bunun bir kaç yerde denemesini yapacağız. Bu uygulama önümüzdeki günlerde köylerde ahırlarda yapılacak. Bütün çiftçilerimize bunu öneriyoruz.” diye konuştu.

ÇİFTÇİMİZ OT KULLANMAYACAK, SAMAN KULLANMAYACAK, YEM KULLANMAYACAK SADECE BUNU ÜRETECEK

Arpanın ilk önce yıkanması gerektiğini ifade eden Hagi, “Arpa kaliteli olursa daha çok verim alınabilir. 7 günde yetiştiği için taze taze hayvana yedirebiliyorsunuz. Aynı zamanda süt üretiminde de yüzde 20 oranında artış oluyor. Kısırlık olayı kesinlikle olmuyor. Veterinerden ilaç kullanmayacak, ot kullanmayacak, saman kullanmayacak, yem kullanmayacak sadece bunu üretecek.  Bir araştırma yaptık. Odamıza elen bir çiftçimizin 30 adet hayvanı var. Çiftçimiz günlük 200 kilo saman, 125 kilo ot, 100 kilo da yem veriyor hayvanlarına. Bunun günlük maliyeti 450 TL oluyor. Bizim bu önerdiğimiz metodu kullanırsa 55 kilo arpayla o hayvanlarını doyurabiliyor. Bu da 80 TL’ye mal oluyor. Böylelikle günlük 370 TL kara geçiyor.” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE DE YAYGINLAŞIYOR

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi amaçlarının çiftçilerin giderlerini aza indirmek ve ekonomilerine katkı sağlamalarına ön ayak olmak olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Şu anda samanın kilosu 1 TL. Biz, buna bir çare bulalım ve çiftçilerimizin maliyetlerini düşürelim amacıyla araştırma yaptık. Hollanda’da yüzde 75 oranında hayvan yetiştiricisi bu sistemle işini yürütüyor. Ülkemizde de yaygınlaşıyor. Özellikle kaz çiftliklerinde bu uygulanıyor. Büyükbaş hayvancılıkta Hollanda ve Romanya bunu yaygın kullanıyor. “

PROTEİNİ KÖKÜNDE

Digor Ziraat Odası Tarım Danışmanı Serhat Ertek de, “Şu anda biz arpanın çimlendirmesini yaptık. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta, tavşan ve kaz yetiştiriciliğinde de kullanılan bir yöntemdir. İlk olarak arpa çimini suda yıkıyoruz. 3-4 defa suyunu değiştiriyoruz. 1 gün boyunca kapalı ortamda bekliyor. Üzeri kapalı şekilde beklediğinde çimleniyor. Ertesi gün açıyoruz tepsilere, kasalara koyuyoruz. Bunun proteini kökünde. Hayvan bunu yediğinde yaz mevsiminde dışarıda beslenmiş gibi olurken aynı zamanda da daha yüksek protein alabiliyor.” dedi.

ÇİFTÇİNİN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Ziraat Mühendisi İbrahim Oğuzhan Erginbay ise “2018-2019 yıllarında Digor bölgemizde yüzde 70 oranında kuraklık gerçekleşti. Çiftçilerimiz hayvanlarını besleme sorunu yaşadılar. Bu da maliyetlerini etkiledi. Devamında birbirine paralel olarak kredi borçlarını bile ödeyemez hale geldiler. Bizim asıl amacımız; çiftçinin maliyetlerini düşürüp en kısa sürede çiftçimizi refah seviyesine kavuşturmak. 450 TL’den 80 TL’ye düşen maliyetlerle çiftçimizin karını arttırmak, bölgemizin kalkınmasını sağlamak özellikle dışarıya satılan gebe düvelerimizin satışını önlemektir. Bu çalışmalarımızda umarım ki başarıya ulaşacağız” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.