GÜNCEL Haber Girişi : 22 Temmuz 2023 00:52

Kars’ta bir ilk “Reis” ve “Bayraktar” buğday çeşitleri toprakla buluştu

Kars’ta bir ilk “Reis” ve “Bayraktar” buğday çeşitleri toprakla buluştu
Kars’ta bir ilk “Reis” ve “Bayraktar” buğday çeşitleri toprakla buluştu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta bir ilk “Reis” ve “Bayraktar” buğday çeşitleri toprakla buluştu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kars Bayisi Gültekin Durmaz’ın Kars’ta ilk kez ekim yaptırdığı “Reis” ve “Bayraktar” buğday çeşitleri toprakla buluşturularak ciddi anlamda verim vermeye başladı.

Hayvancılık alanında da önemli girişimleri ve başarıları bulunan TİGEM Bayisi Gültekin Durmaz Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı İncedere köyüne giderek Kars’a ilk kez getirdiği “Reis” ve “Bayraktar” çeşitlerinin ekimini yaptırdığı Recep Yılmaz’ı ziyaret etti. Iğdır Ovası gibi verimli toprakların bulunduğu ilçede ilk kez ekim yapılan Camuş Boğan mevkisine giderek buğdayların verimini yerinde gördü.

Gültekin Durmaz, “Recep Yılmaz’a vermiş olduğumuz ilk defa Kars’a getirdiğimiz TİGEM’in İddialı çeşitlerinden olan “Reis” buğday çeşidi Eskişehir Tarımsal Araştırmada geliştirilen bir tohumdur. Burada bu tohumun dekara 500 kg ürün vermesini bekliyoruz. Recep kardeşimiz aynı zamanda iyi bir işçilik yapmış. Bizlerde yerinde görmek için ziyarete geldik. Burada da Kars’ın sadece Akyaka bölgesi değil Digor’a, Susuz’a, Sarıkamış’a verdiğimiz tüm çeşitleri yerinde görmek istedik. Üreticimiz iyi bir emek vermiş kendisinin eline koluna sağlık. İnşallah hayırlısıyla ürününü beklediğimiz şekilde elde eder. Bizlerde bundan mutluluk duyarız. Çünkü üreticimizin kazanması ülkemizin kazanmasıdır. Getirdiğiniz tüm çeşitlerden ziyade buğday çeşidi çok önemli. Tüm ürünler denendi geçtiğimiz süreçte Pandemi döneminde dünyada bu ürünlerin ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk.” dedi.

Buğdayın stratejik bir tohum olduğunu belirten Durmaz, “Kesinlikle gözlük ekin. Ekmeklikte mutlaka bu buğday çeşidinden vazgeçmeyelim. Kars civarında %17’lere kadar çıktı bunu yükseltmemiz gerekiyor. Başta tarım il müdürlüğü olmak üzere bize yardımcı olan tüm kurumlara ve siyasilerimize tohumun gelmesini de bize yardımcı olanlara teşekkür ediyoruz. Özellikle bu riski alarak bu ekimi yapan bölgemizdeki çiftçilere teşekkür ediyoruz. İsmini şu anda sayamayacağımız bütün çiftçilerimize bu emeklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Şu anda tarlasında bulunduğumuz İncedere köyündeki Recep Yılmaz kardeşimize teşekkürü bir borç biliyorum. Allah bolluk ve bereketi ülkemizden ve ilimizden eksik etmesin bütün üreticilerimize hayırlı ve bol kazançlar nasip etsin diyoruz.” diye konuştu.

Durmaz daha sonra şunları söyledi:

“Reis çeşidimiz bu yıl Kars’ta ilk defa ekildi. Bu tohumu Eskişehir Tarımsal araştırma geliştirdi bu daha önce Konya’da 600 kg’ın üzerinde ekildi biz de 50 ton civarında tohumu getirdik ve bunu da çiftçilerimize önerdik onlarda sağ olsunlar bizi kırmadılar. Sonucu da şu anda birlikte görmekteyiz.”

Gültekin Durmaz “Bayraktar” çeşidini de ekimi yapılan tarlada inceleyerek, “Yine İncedere köyünde “Bayraktar” çeşitli buğdayımızı da ektik. Ekmeklik beyaz kırmızı buğdayımız. Şu anda 50 dönüme yakın ekim yapılmış. Tarlada oldukça duru ve ürünlerimiz oldukça verimli. İyi de bir rekolte bekliyoruz. Şimdiden üreticilerimize hayırlısı olsun diyor işlerinde başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

7 yıl önce gurbetten köyüne dönen üretici Recep Yılmaz ise şunları söyledi:

“Kars’ın Akyaka ilçesi İncedere köyünde ikamet ediyorum. Bu buğday çeşidimizin adı “Reis”. TİGEM’in bu yıl ilk defa getirdiği çeşittir. Sağ olsun TİGEM Bayisi Gültekin Durmaz bunu bize önerdi biz de getirip ekimimizi yaptık. Bu “Reis” çeşidi buğdayı yaklaşık 100 dönüm arazimizde ekimini yaparak denemiş olduk. Şu anda İncedere köyünün Camuş Boğan mevkiindeyiz. Buralar Iğdır Ovası gibi verimli topraklardır. Buralarda ne ekersen yetişir o kadar verimli topraklardır. Bu topraklarda bulunmak ekim yapmak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktan son derece kıvanç duyuyoruz.”

Üretici Recep Yılmaz ayrıca, “Bizler buğdayımızı aldıktan sonra güzel bir gübreleme sistemi ile ektik. Çok şükür şu anda sonucu görüyorsunuz gayet de güzel. Bundan sonra artık yeni çeşitlere bakacağız. Böylelikle hem verim aldığımız çeşitleri hem de yeni çeşitleri arazilerimize ekerek geliştirme çalışacağız. Sağ olsunlar TIGEM genel müdürlüğü şu anda artık Doğu bölgelerine gereken önemi veriyor. Gültekin Durmaz abimiz de gereken ilgiyi gösteriyor çok sağ olsunlar hepsine teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Bizler üreticiler olarak TİGEM Bayisi Gültekin Durmaz’dan ne istersek onu hemen bizimle buluşturuyor biz de toprakla buluşturarak vatandaşlarımıza sunuyoruz.” diyen Recep Yılmaz ‘Böylelikle her yıl buğday ve arpa çeşitlerimiz bollanarak devam ediyor. Bu senede inşallah bolca çeşit gelecek ve bizlerde böyle deneyerek bu ekimlerimize devam edeceğiz. Bizim bu bölgede 3000 dönüm arazimiz var. Şu anda benim 200 dönüm buğdayım var 200 dönüm de tritikal ektim. 200 dönüm arpam var Macar Fiği de denedik. Sağ olsun yine Gültekin Durmaz getirmişti iki yıldır devam ediyoruz. O zaman 10 dönüm ekmiştim şimdi 100 dönüm Macar fiği ektim. Çok şükür hepsinin de karşılığını alıyoruz. Artık eskisi gibi değil; eskiden para etmiyordu insanlar ekmek istemiyordu, gübre pahalıydı vs bunun gibi olumsuzluklar vardı ve kimse de ekmek istemiyordu. Ama artık şu anda karşılığını aldığımız için bizlerde her geçen yıl üretimimizi artırıyoruz. Son iki yıldır emeğimizin karşılığını alıyoruz. Çok şükür bu yıl yağmurlarda iyi gitti. Şu anda sizlerin de gördüğü gibi tarlalarımız gayet iyi ve verimli. Bundan sonra da inşallah umutlarımıza umut katıp tarlalarımıza daha yeni çeşit tohumlar ekerek geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Recep Yılmaz “Bayraktar” isimli buğday çeşidiyle ilgili de şunları söyledi:

“Yeni bir çeşit olan “Bayraktar” tohumumuzu da bir başka tarlamızda ektik. Burası şu anda yaklaşık 50 dönüm. Bu “bayraktar” çeşidini de Gültekin Durmaz bizlere sundu. Bu da aynı “Reis” gibi verimi yüksek bir çeşit. Geçen sene biraz düşüktü 350 kg dönüme verdi ama bu sene inşallah dönümüne 500 kg ürün almayı bekliyoruz. Gültekin Durmaz sağ olsun yıllardır onunla beraber çalışıyoruz her çeşidi bize getiriyor biz de böyle ekiyoruz ve müthiş bir verim alıyoruz. İnşallah devamı da gelecek.”

TİGEM Kars beyisi Gültekin Durmaz Kars’ın Akyaka ilçesinin İncedere köyünde Recep Yılmaz’ın bu yıl ikinci defa ekimini yaptığı becosta tarlasını da ziyaret ederek gördüğü verimin sevindirici olduğunu söyledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.