KARS Haber Girişi : 21 Mayıs 2020 01:55

Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular

Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular
Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular

Kars’ta çocuklar parka değil fidan dikmeye koştular

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Sokağa çıkma izni verilen 0-14 yaş arası çocuklar parklara değil, Türk Ocakları Kars Şubesi’nin “Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Hatıra Ormanı’nda fidan dikmeye koştular. İlk kez fidan diken çocuklar toprakla buluşturdukları fidanlara can suyu da vererek sahiplendiler. Sarıçam, Huş, Dişbudak, Söğüt, Akasya, Leylak, Karaağaç, Ladin, Ahlat’tan oluşan ve toplamda 1071 fidanın dikilmesi planlanan hatıra ormanında ilk etapta 100 fidan dikildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıldönümü nedeniyle Türk Ocakları Genel Merkezi öncülüğünde Orman Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Türkiye genelinde “Hatıra Ormanı” oluşturma faaliyetleri planlandı. Bu kapsamda Türk Ocakları Kars Şubesi de “Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Hatıra Ormanı” oluşturdu.

Kars'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma kısıtlamasında 0-14 yaş arası çocuklara 11.00-15.00 saatleri arasında ikinci kez sokağa çıkma izni verildi. Aileleriyle sokağa çıkan çocuklar fidan dikme törenine katıldı. Bayrampaşa Mahallesindeki Açık Cezaevi karşısında kurulan ormanlık alana giden çocuklar önce temiz havayı soludular ardından top oynayıp gönüllerince koştular. Çam fidanlarını yakından tanıyan çocuklar ilk defa fidan dikecek olmanın heyecanını gönüllerince yaşadılar.

İlk olarak Kars Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli orman mühendisi Hacer Akdeniz. Alan bulunanlara ve çocuklara sağlıklı fidan dikiminin nasıl olacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Daha sonra çocuklarla birlikte fidan dikimi yapıldı. Heyecanla fidanları toprakla buluşturan minik çocuklar can suyu vermeyi de ihmal etmediler.

Türk Ocakları Kars Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mitat Durmuş, doğaya saygının en önemli göstergesi olan ağaç dikiminin dinimiz ve kültürümüz açısından önemine vurgu yaparak, “1920-2020 TBMM'nin Açılışının 100. Yılı Anısına 1071 Ağaçla, Türk Ocakları Kars Şubesi Hatıra Ormanı Ağaç Dikim Törenini gerçekleştirdik. Fidanlar ağaca, ağaçlar ormana; ülkemiz ülkümüze kavuşsun inşallah. 1920-2020 TBMM'nin Açılışının 100. Yılı Anısına 1071 Ağaçla, Türk Ocakları Kars Şubesi Hatıra Ormanı Ağaç Dikim Törenini gerçekleştirdik. Fidanlar ağaca, ağaçlar ormana; ülkemiz ülkümüze kavuşsun inşallah. Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu'nun Aziz Hatırasına Saygı ile Türk Ocakları Kars Şubesinin değerli üyelerine, Orman Genel Müdürlüğüne, Kars Orman İşletmeleri İl Müdürlüğüne, Kırzıoğlu Ailesinin Değerli yakınlarına, Kadirşinas Karslılara, Yerel Basın Temsilcilerine katılım ve katkıları için teşekkür ederiz.” dedi.

Törene Fahrettin Kırzıoğlu’nun akrabaları da katıldı. Fahrettin Kırzıoğlu’nun kardeşinin oğlu Kafkas Üniversitesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Tahsin Kırzıoğlu ile yeğeni Dr. Öğr. Üyesi Elif Füreya Öztürkkan, Türk Ocakları Kars Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mitat Durmuş ile birlikte günün anısına fidan diktiler. Tahsin Kırzıoğlu ve Elif Öztürkkan bu hatıra ormanının oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiler ve çok duygulandıklarını belirttiler.

Bu saha 2008 yılında ağaçlandırıldı fakat Kars merkezde mera hayvancılığına müsaade edildiği için hayvan baskısı sonucu başarılı olunamadı. Bunun üzerine 2018 yılında boş alanlarda tamamlama dikimleri yapılarak ve koruma faaliyetlerine önem verilerek başarılı hale getirildi. Yeni tesis ve bakım çalışmaları devam etmekte. Bu saha ileriki yıllarda Kars İlinde rekreasyon amaçlı kullanılabilecek.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.