GÜNCEL Haber Girişi : 25 Ekim 2023 23:21

Kars'ta Pavlonya ağacı yetiştirdi

Kars'ta Pavlonya ağacı yetiştirdi
Kars'ta Pavlonya ağacı yetiştirdi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ta Pavlonya ağacı yetiştirdi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın merkeze bağlı Ayakgedik Köyü’nde 68 yaşındaki bahçıvan Mecit Kılıç, evinin bahçesinde anavatanı Çin olan Pavlonya ağacı yetiştirdi. Kısa sürede adam boyunu geçen ağaca gözü gibi bakan Mecit Kılıç, bu ağaçların sayısını artıracağını söyledi.

Mecit Kılıç, 2013 yılında kurduğu bahçesinde onlarca çeşit meyve yetiştirdi. Küçük yaştan gelen ağaç sevgisini bahçıvanlık da yaparak perçinleştiren Mecit Kılıç, evinin bahçesine bir de Pavlonya ağacı etki. Mecit Kılıç, “Pavlonya ağacı oldukça güzel ve geniş yapraklara sahip bir ağaç türüdür. Çabuk bir şekilde yetişen ve muntazam bir gövde yapısına sahip olan bir ağaç türüdür. Çiçekleri mükemmel ve hoş bir kokuya sahiptir. Yapılarından dolayı oksijen üretimi çok fazladır.” dedi.

Mecit Kılıç ağacın özelliklerini de şöyle sıraladı:

“İlkbaharda yapraklanmadan önce çiçekler açar. Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen karasal iklimin hakim olduğu yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde aşırı bir rağbet görmektedir. Bu ağaç suyu çok sever. Pavlonya ağacı peyzaj çalışmalarında kullanılır. Ayrıca kerestesinden de yaygın olarak yararlanılır. Ortalama 6 yılda kesime hazır hale gelen bu ağacın ömrü 70 yıldır. Kerestesi için yetiştirilir. Ancak çiçeklerinin ve gövdesinin ihtişamı ile göz doldurur bu sebeple park ve bahçe süslemelerinin aranan bitkisi haline gelmiştir. Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türüdür. İyi koşullarda yılda 3 ila 4 metreye kadar büyüyebilir. Bu hızlı büyüme özelliği, ahşap üretimi ve orman rehabilitasyonu gibi amaçlarla tercih edilmesini sağlar. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerden bir tanesidir. Boyları yaklaşık 15-20 metreyi bulur çok yıllık bir bitkidir.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.