GÜNCEL Haber Girişi : 25 Haziran 2023 01:18

Köyde süt sağımı

Köyde süt sağımı
Köyde süt sağımı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Köyde süt sağımı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Akyaka ilçesinin Karahan köyünde gençliğinden bu yana süt sağımı yapan 47 yaşındaki Dinar Kaçan, en büyük isteğinin eskiden olduğu gibi şimdi de akrabalarıyla birlikte köy hayatını paylaşmak olduğunu söyledi. Her süt sağdığında il dışındaki kardeşlerini düşünüp üzüldüğünü belirten Kaçan, “Gönül isterdi ki onlarda burada olsunlar. Bu anları onlar paylaşamadığı için üzülüyorum” dedi.

HER GÜNE EZANLA BAŞLIYOR

Her gün sabah ezanıyla birlikte işe koyulduğunu ve gün boyu köy işleri yaptığını belirten Kaçan, en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyledi. Eşi Muhtar Selahattin Kaçan’ın gur8blet ellerde kurbanlık sattığını, oğlu Muhammet’in yayla yayla gezip süt ürünleri toplayarak çalıştığını ifade ederek “Herkes üzerine düşeni yapıyor. Birbirimize sürekli destek oluyoruz. Evdeki tüm fertler düzenli şekilde işini yapıyor ve böylelikle el birliği ile hem başarıyı hem de mutluluğu paylaşmış oluyoruz. Allah herkesin işini rast getirsin. Allah tüm kurbanlık satanlara içlerinde de eşime yardım etsin. İnşallah kurbanlıkları satar ve emeğinin karşılığını alır” dedi.

GÜN BOYU BİR DAKİKA BİLE BOŞ KALMIYOR

“Her sabah ezanla birlikte namazını kılıp gün boyu çalışıyorsun. Yemin ederim bir dakika bile boş kalamıyorum. Kazımda bayağı var kazdır tavuktur derken başağı çalışıyorum. Köy hayatkı çok zor yaz geldiğinden bu yana 7 kilo vermişim. Gurbettekilere acıyorum. Keşke onlara da köy ürünlerinden hazırlayıp göndersem iyi olur. Oğlumun süt ve süt ürünleri üzerine dükkanı var. Her kargo gönderirken diyorum ki keşke imkanım olsa gurbettekilere de göndersem. Kaymak, peynir göndermek istiyorum. Keşke onlarda burada olsalardı. Şimdi nasıl hevesleniyorlar kim bilir. Anadolu'da kadın olmak böyledir.” diye konuştu.

16 İNEĞİ TEK BAŞINA SAĞIYOR

12 yaşından bu yana süt sağdığını kaydederek 16 ineği tek başına sağdığını ve sağım işlemini günde iki defa yaptığını belirtti. Dinar Kaçan, “Annem rahatsızdı bırakmıyordum çalışsın. İşler bana kalıyordu o zaman koyunumuzda vardı  yani küçüklüğünden bu yanak inek ve koyun sağardım. Şehir kadınlarına selam gönderiyorum. İmkanım olsa yemin ederim ürünlerimizden göndermek istiyorum. Allah herkese gönlüne göre versin. Bütün gelirimiz hayvanlarımız süt satıyoruz, peynir satıyoruz Allah bereket versin. Bende eşim muhtara destek oluyorum. Allah ondan razı olsun. Eşim genelde araba kullanıyor bizde bu işlere bakıyoruz. İstanbul’a gittim, Ankara, Çanakkale, Trabzon gibi şehirlere de gittim. Eşim beni sürekli şehirleri de gezdiriyor.”

6 YAŞINDAKİ OĞLU DA SÜT SAĞIYOR

Oğlu Fahrettin’e de süt sağmayı öğrettiğini ve onun da sürekli yanına gelerek süt sağdığını aktaran Dinar Kaçan, buzağıları çok sevdiğini ve hayvancılığı severek yaptığını söyledi. “Severek yaptığınız işten memnun kalırsınız” diyen Kaçan, çalışarak genç kaldığını da sözlerine ekledi. Dinar Kaçan, “İneklerimizi danalarımı çok seviyorum. Böyle işlerle ilgilenmek çok hoşuma gidiyor. 4 yaşında torunum bile var. Hepsine köy işlerini öğreteceğim.” şeklinde konuştu.

ZAMANIN NASIL GEÇTİĞİNİ BİLE ANLAMIYORUZ

Yaz-kış köy işleriyle hayır neşir oldukları için mevsimlerin bile nasıl geçtiğini anlamadıklarını vurgulayan dinar Kaçan, “Şehirdekiler bize özeniyor bizler de şehirdekilere özeniyoruz. Ekmektir, çamaşırdır, halıdır derken işler alıp başını gidiyor. Gelenim de işlerimize yardım ediyor. Bende kaz, tavuk, inek bakımı, tandırda ekmek pişirmek gibi işlerle meşgulüm.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Çetin kat 27 Haziran 2023 21:20

    Emektar bacım edepli hayalı inançlı Kardeşim senin gibilerin nesli tükeniyor Şimdi nesil zavallı vahki vah rahmetli Anam aklıma geldi giyimi kuşamı EDEBİ Bitirdiler kafirler imansızlar bu hale getirdi