BÖLGE Haber Girişi : 28 Aralık 2018 14:53

Siz hiç yabani bezelye gördünüz mü?

Siz hiç yabani bezelye gördünüz mü?
Siz hiç yabani bezelye gördünüz mü? Peki yabani bezelyenin Kars’a endemik olanını gördünüz mü? Lathyrus karsianus isminden de anlaşılacağı gibi, Dünya üzerinde sadece Kars’ta bulunuyor. Erken ve aşırı otlama baskısı nedeni ile türün yayılış alanları daral

Siz hiç yabani bezelye gördünüz mü?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Siz hiç yabani bezelye gördünüz mü? Peki yabani bezelyenin Kars’a endemik olanını gördünüz mü? Lathyrus karsianus isminden de anlaşılacağı gibi, Dünya üzerinde sadece Kars’ta bulunuyor. Erken ve aşırı otlama baskısı nedeni ile türün yayılış alanları daralmaya başladı.

KuzeyDoğa Derneği. 2006 yılında başlattığı bitki çizim kurslarını 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle sonlandırdı. Bu süre içerinde Türkiye’nin çeşitli şehir ve üniversitelerinden 50 kişiye bitki çizimi öğretilerek, Türkiye’de sadece 3 uzmanı bulunan bu alandaki eksikliğin giderilmesi için başarılı bir çalışma yaptı. 2006 yılından bugüne kadar Kars’ta yetişen yaygın, nadir ya da endemik (yöreye özgü) bitkilerden oluşan 146 türden 158’i bilimsel yöntemle çizilerek KuzeyDoğa Derneği tarafından bilim dünyasına kazandırıldı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.