Tek istekleri suya kavuşmak

Tek istekleri suya kavuşmak

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Taşlıağıl Köyü’nde kaynak yetersizliği nedeniyle kış aylarını susuz geçiren köylüler at ve eşek sırtında 5 km mesafedeki derede Arpaçay Belediyesi’nin isale hattından verdiği suyu evlerine taşıyorlar.

Arpaçay ilçesine 22 km mesafedeki 74 hane, 600 nüfuslu Taşlıağıl köyünde kış aylarında su çilesi yaşanıyor. At ve eşekleriyle sabah erken vakitte yola koyulan köylüler Arpaçay Belediyesi’nin içme suyu şebekesinden hortumla su almalarına izin verdiği 5 km uzaklıktaki Dereiçi mevkiine gidiyorlar. Soğuk ve karla kaplı yollarda günlük ihtiyaçlarını giderecek kadar defalarca dereye gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Yaz aylarında bir kaç ay suların kış aylarında köyün genelinde akmadığını sadece birkaç evin yararlanabildiğini belirten köy sakinleri fırtınanın etkili olduğu zamanlar tipi altında güçlükle su almaya gittiklerini ifade ettiler.

Zorlu kış koşullarında günde en az 3 defa içme suyu taşıyan köylüler “Bizim tek isteğimiz suya kavuşmak. İnşallah devletimiz bu önemli sorunumuzu çözer ve bizi suya kavuşturur” dediler.  82 yaşındaki Emine Turan nine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görmeyi çok hayal ettiğini belirterek hem köylerine davet etti hem de susuzluklarının giderilmesi için yardım çağrısında bulundu. Çocuklar ise “Akranlarımız evlerinde canlı ders yaparken biz gün boyu at sırtında su taşıyoruz” diyerek sorunlarıyla ilgilenilmesini istediler.

Köy halkından Hasan Turan, “Kar tipi oldu mu haftalardır mağdur oluyoruz. Bizim halimiz bu. Buradan hayvan için su alıyoruz. İçme suyu için de 5 km mesafedeki dereye gidiyoruz. Bu çileyi yıllardır çekiyoruz. Tek dileğimiz devletimizden su. Bize yeter ki devlet suyumuzu getirsin başka bir isteğimiz yoktur. Su varsa hayat var yoksa hayat da yok. Köyde birkaç tane hayvan içme suyu için kuyu açmışız buralardan hayvanlar için su alıyoruz.” dedi.

Günde en az üç defa at sırtında suya gittiklerini söyleyen 16 yaşındaki Gökhan Ulu “Sabah erken kalkıyoruz. İlk işimiz atları hazırlamak. Sonra 5 km uzaklıktaki dereye suya gidiyoruz.” dedi.

Öğrencilerden Eyüp Temuçin de “Başka köylerdeki arkadaşlarımız evlerinde canlı derse giderken biz burada su taşıyoruz. 2021 yılı olmuş bizim sularımız halen gelmiyor. Neden? Bakım bizim köyümüzdeki bütün çocuklara buraya su taşımaya gelmişler. Çünkü anne babalarına yardım ediyorlar. Başka köylerdekiler su sıkıntılarının her şeylerini halletmişler. He bir yollarını görseniz. Bizim köye neden böyle şeyler yapılmıyor, bizim köy neden geride kalıyor. Bizim suçumuz ne? Biz insan değil miyiz?” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Adem Ulu ise “Gerçekten anlatmaya gerek yok. Zaten her şey ortada gördüğünüz gibi. Biz bu sorunu her sene yaşıyoruz. Şu bu en güzel günümüz. Güneş var ve gökyüzü mavi. Tipi yok. Hele birde tipi olduğunda gelin görün halimizi. Geçtiğimiz günlerde tipi vardı, fırtına vardı. Kurt korkusundan su almaya bile gelemedik. Her gün o korkuyla yaşıyoruz. Buna artık gerçekten son verelim.Devletimize güveniyoruz, Başkanımız Tayyip Erdoğan’a güveniyoruz. Bu sıkıntımızı da inşallah halleder. Biz bunu her gün yaşıyoruz ama çocuklarımız yaşasın istemiyoruz. Hiç değilse bizden sonra onlar bu çileyi çekmesin. Çocuklarımız eğitimlerini bile düzgün alamıyorlar. Annelerine, babalarına mecbur destek çıkıyorlar. Çıkmasalar da olmaz. Buranın iklim şartları belli. Suyumuz yetersiz, asfaltımız yok. Köyün içinde bir iki yerde kuyu açmışız. Oraları çamaşır yıkamak ve hayvanların su içmesi için kullanıyoruz. Bunun yanında bu aldığımız bu bölgeye zaman zaman hayvanlarımızı da getiriyoruz. İçme suyumuzu da buradan götürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Pandemi nedeniyle susuzluktan hijyen kurallarına da uyamadıklarını kaydeden Adem Ulu, Zaten bizim en büyük sıkıntımız budur. Gerçekten temizlik yok. Mutfak kullanılamıyor. Dışarıda neyi yıkayabilirsin ya da ibrikle nasıl temiz yıkanabilirsin. Bu nedenlerden dolayı köyümüzde vakalarda arttı. Virüsten dolayı yakın zamanda 2-3 kişiyi daha kaybettik. Banyoyu kullanamıyorsunuz veya el yıkama lavabosunu kullanamıyorsunuz.” ifadelerine yer verdi.

82 yaşındaki Emine Turan, “Ömrü boyunca kış aylarında su göremedik. İlk baharda su geliyor birkaç ay sonra su kesiliyor. Allah devletimizin işini rast getirsin. Devletimizden su istiyoruz. Su gelirse bayram edeceğiz. Allah devletimizden razı olsun. Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ımızdan Allah razı olsun. Ona kurban olayım. Televizyon hep izliyorum. Ben onun için canımı veririm. Çok seviyorum kendisini. Köyümüze de davet ediyorum. Allah’ın duası onun üzerine olsun. Hayalimde onu görmek var. O benim babamdır, kardeşimdir. Yalvarıyorum Allah’a bana sağlık versin Tayyip başkanı göreyim. Köyümüze davet ediyorum.” diyerek destek istedi.

Gülten Turan, “Bizim halimizi görüyorsunuz. Bizi suya kavuştursunlar. Çamaşır makinelerini çalıştırıyoruz maşrapalarla su döküyoruz. Çocuklarımız suyun peşindeler. Onlar suya gidince biz merak içinde kalıyoruz. Susuzluk sorunumuza çare bulsunlar. Su olmadı mı nasıl temizlik yapalım. Devletimizden tek isteğimiz köyümüze su verilsin.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.