Şekersiz Bal üretiyorlar

Şekersiz Bal üretiyorlar

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

KİLOSU 100 TL

Kars’ın Selim İlçesi’ne bağlı Kamışlı Köyü’nde şekersiz bal üreten Nüsret Koç (70), bölgedeki kekikle besledikleri Kafkas ırkı arılardan aldıkları balların doğallığıyla ilgi gördüğünü söyledi. Oğlu Serkan koç ile birlikte ürettikleri balları satışa çıkaran Koç ailesi şekersiz bal arayanları köylerine davet ettiler.

55 yıldır arıcılıkla uğraşan Nüsret Koç, kış aylarını Selim ilçe merkezinde yazları da Kamışlı köyünde geçirdiklerini belirtti. 3 aylık yaz döneminde doğal,organik bal ürettiklerini kaydeden Koç, bölgede kekik otunun fazla olduğunu, dağların adeta kekikle kaplandığını söyledi.

“Balımızın içinde hiç şeker yok” diyen Koç, insanlar genelde şekersiz bal aradıklarını, hakiki balın da Kamışlı köyünde olduğunu kaydederek, “Arıyı seveceksin ki arı da seni sevsin.” Dedi.

Nüsret koç’un oğlu Serkan da “Köyümüz arıcılığa çok elverişli bir yerde olup yükseltisi fazla olduğundan dolayı bitki çeşitliliği de oldukça yoğundur. Rakımı fazla olduğundan dolayı balın kalitesi de artmaktadır. Organik olması ve bitki florasının çeşitliliği balın kalitesini artırmakta. Kafkas arısı ırkı da olduğundan çiçeklerden daha özellikli nektar toplayabilmekte. Bir de bölgemizde zirai ilaç olmadığından balın kalitesi artmakta. Arılarımıza şeker vermiyoruz, doğal kendi balıyla besleniyor. İlkbaharda sadece kekikle besliyoruz sonra yine arılar tekrar kendi balıyla beslendikten sonra bal dönemine geçiyor. Balın sağımını da Haziran- Ağustos sonu yapmaktayız. Balın rengi açık amber renginde oluyor. Bal kristalize olur yani donar. Bu da balın özelliğidir. Donmayan baldan şüphe edilmesi lazım. Eğer bal donuyorsa ve ağızda tereyağı kıvamında eriyorsa bu onun kaliteli bal olduğunu gösterir.” şeklinde konuştu.

Balın şekersiz olmasından dolayı telefonla bile sipariş aldıklarını aktaran Serkan Koç, “Kendi balımızı kendimiz satıyoruz. Bal almak isteyenler 05325159836 nolu telefondan bize ulaşabilirler. Kargoyla gönderebiliriz. Balın kalitesinden de emin olsunlar, beğenmedikleri taktirde biz muhatabıyız.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.